Kültürel mutfaklarda çağdaşlaşma stratejileri: Konya örneği
Modernization strategies in cultural cuisines: Konya example
  1. Tez No: 956394
  2. Yazar: FATMA NUR URGANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaşlaşma Stratejileri, Dünya Mutfakları, Gastronomi, Konya Mutfağı, Mutfakta Çağdaşlaşma, Yöresel Mutfaklar, Gastromony, Konya Cuisine, Local Cuisines, Modernization in the Kitchen, Modernization Strategies, World Cuisines
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, Konya örneği üzerinden yerel mutfak kültürünün çağdaşlaşma sürecini inceleyerek, yöresel mutfakların ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla stratejik öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada karma araştırma yöntemi benimsenmiş; nitel veri toplama aracı olarak literatür taraması, nicel veri toplama aracı olarak ise anket yöntemi kullanılmıştır. Anket sonuçları, yerel mutfak kültürünün tanıtımı için ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu, kamu ve özel sektörün katkılarının sınırlı kaldığını ve eğitim kurumlarında bu kültürün yeterince öğretilmediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, yerel mutfak bilincinin ekonomik refah, ulusal imaj ve gastronomi turizmiyle doğrudan ilişkili olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, yerel mutfak kültürünün geliştirilmesi için eğitim politikalarının güçlendirilmesi, nitelikli gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi, devlet destekli teşviklerin artırılması, medya ve tanıtım çalışmalarının yoğunlaştırılması, sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi ve işlevsel bir milli gastronomi politikasının oluşturulması önerilmektedir. Genel olarak, yerel mutfakların çağdaşlaşması yalnızca kültürel bir koruma aracı değil; aynı zamanda ekonomik kalkınma, ulusal marka değeri ve kültürel diplomasi açısından stratejik bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the modernization process of local culinary culture through the case of Konya and to propose strategic recommendations for ensuring the sustainability of regional cuisines at both national and international levels. A mixed research method was adopted, utilizing literature review as the qualitative data collection tool and questionnaire as the quantitative method. The findings of the questionnaire indicate that the financial resources allocated for the promotion of local culinary culture are insufficient, and the contributions of public institutions and the private sector remain limited. Furthermore, local culinary education is inadequately integrated into educational institutions. It was also determined that awareness of local food culture is directly associated with economic welfare, national image, and the development of gastronomy tourism. Based on the results, the study proposes strengthening educational policies, training qualified gastronomy professionals, increasing state-supported incentives, intensifying media and promotional efforts, supporting non-governmental organizations, and developing a functional national gastronomy policy. In conclusion, the modernization of local cuisines should not be viewed merely as a cultural preservation effort but also as a strategic opportunity for economic development, enhancing national brand value, and promoting cultural diplomacy on an international scale.