A comprehensive study on using renewable energy for an airport with homer PRO
Homer PRO ile bir havalimanı için yenilenebilir enerji kullanımına ilişkin kapsamlı bir çalışma
- Tez No: 956553
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Hibrit enerji sistemleri, Djerba-Zarzis Havalimanı, Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi, Enerji depolama, HOMER Pro simülasyonu, Renewable energy, Hybrid energy systems, Djerba-Zarzis Airport, Solar power, Wind power, Energy storage, HOMER Pro simulation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez, Tunus'ta yenilenebilir enerjinin rolünü araştırıyor ve özellikle bir havaalanı ortamındaki uygulamasına odaklanıyor. Çalışma, temiz enerji kaynaklarının böylesine yüksek tüketimli bir tesise nasıl entegre edilebileceğini değerlendirmeyi amaçlayan bir vaka örneği olarak Djerba-Zarzis Uluslararası Havaalanı'nı ele alıyor. Sadece teorik verilere güvenmek yerine, araştırma havaalanından alınan gerçek elektrik tüketim kayıtlarına dayanıyor. HOMER Pro yazılımı kullanılarak, farklı hibrit enerji sistemleri gerçek yük talepleri, yerel hava desenleri ve ekonomik faktörler girilerek modelleniyor. Bu simülasyonlar, daha sürdürülebilir bir enerji kurulumuna geçişin teknik ve finansal fizibilitesini değerlendirmeye yardımcı oluyor. Proje, yalnızca potansiyel yenilenebilir kaynakları belirlemenin ötesine geçiyor; ayrıca güneş ve rüzgar enerjisiyle birlikte çalışabilecek depolama seçeneklerine de yakından bakıyor. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji üretimi çevresel koşullara bağlı olarak dalgalanabileceğinden, depolama gün boyunca ve mevsimler boyunca istikrarlı bir güç kaynağının sağlanmasında kritik bir rol oynuyor. Bu çalışma, Net Mevcut Maliyet (NPC), Dengelenmiş Enerji Maliyeti (LCOE) ve yatırım getirisi gibi önemli ölçütleri kullanarak önerilen enerji sisteminin uzun vadeli avantajlarını değerlendirir. Ekonomik faktörler birincil odak noktası olsa da, araştırma ayrıca fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak elde edilen çevresel faydaları da vurgulayarak sürdürülebilirliğin analizin temel bir yönü olduğunu vurgular. Son olarak, tez bu yerel analizi daha geniş bir ulusal bağlam içine yerleştirir. Tunus'un enerji hedeflerini ve havaalanları gibi stratejik konumlarda yenilenebilir enerji kullanımının daha sürdürülebilir bir ulusal şebekeyi nasıl destekleyebileceğini kısaca ele alır. Bulgular yalnızca havaalanı yetkilileri için değil, benzer koşullara sahip bölgelerde hibrit enerji sistemlerini araştıran diğer sektörler için de yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the role of renewable energy in Tunisia, focusing specifically on its application in an airport setting. The study takes the Djerba-Zarzis Airport as a case example, aiming to assess how clean energy sources can be integrated into such a high-consumption facility. Rather than relying solely on theoretical data, the research is grounded in real electricity consumption records from the airport. Using HOMER Pro software, different hybrid energy systems are modeled by inputting actual load demands, local weather patterns, and economic factors. These simulations help evaluate the technical and financial feasibility of shifting to a more sustainable energy setup. The project goes beyond just identifying potential renewable sources; it also looks closely at the storage options that could work in tandem with solar and wind power. Since energy production from renewables can fluctuate depending on environmental conditions, storage plays a critical role in maintaining a stable power supply throughout the day and across seasons. This study evaluates the long-term advantages of the proposed energy system using important metrics such as Net Present Cost (NPC), Levelized Cost of Energy (LCOE), and return on investment. While economic factors are a primary focus, the research also highlights the environmental benefits achieved by reducing dependence on fossil fuels, underscoring sustainability as a fundamental aspect of the analysis. Finally, the thesis places this local analysis within a broader national context. It briefly considers Tunisia's energy goals and how renewable adoption in strategic locations like airports could support a more sustainable national grid. The findings may be useful not just for airport authorities, but for other sectors exploring hybrid energy systems in regions with similar conditions.