A fenotipi polikistik over sendromu olan kadınların ruhsal işleyişlerinin kadınsı ve erkeksi özdeşimler bağlamında projektif testlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the psychological processes of women with polycystic ovary syndrome in context of feminine and masculine identifications through projective tests
  1. Tez No: 956737
  2. Yazar: EDA BAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: PCOS, Gender Identification, Femininity, Projective Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı A fenotip özellikleri gösteren Polikistik Over Sendromu tanısı almış kadınların ruhsal işleyişlerini psikanalitik açıdan kadınsı ve erkeksi özdeşimler bağlamında araştırmaktır. Araştırmaya Polikistik Over Sendromu tanısı almış ve sendromun A fenotip özelliklerini gösteren on beş kişi gönüllü olarak katılmıştır. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiş olup katılımcılara yarı yapılandırılmış psikalanitik yönelimli ön görüşme ile beraber projektif test tekniklerinden Rorschach ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Veriler Fransız Okulu içerik analizi temel alınarak psikanalitik kuram ışığında incelenmiştir. Araştırma bulguları PKOS tanısı almış kadınların libidinalize olmuş bir beden tasarımı sunmakta güçlük yaşadığı, annesel iletimin kadınsı boyutunun yetersiz kaldığı ve anneyle kadınsı tarafın aktarıldığı bir özdeşleşmeden ziyade narsisistik düzeyde bir özdeşleşme gerçekleştiği yönündedir. Bu durum anneye yönelik olumsuz duyguların ruhsallıkta yeterince işlenememesine ve kadınlığın annesel ile üremeye dair boyutunun değersizleştirilmesine neden olmaktadır. Benlik idealinin oluşumunda babayla özdeşleşmenin baskın olduğu ve daha erkeksi bir hat üzerinden ilerleyerek kadınsılığa dair yetersizliğin telafisi için yüceltmeye eğilim gösterildiği görülmüştür. Elde edilen bulgular psikanalitik kuram çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş ve gelecekte PKOS üzerine yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın amacı A fenotip özellikleri gösteren Polikistik Over Sendromu tanısı almış kadınların ruhsal işleyişlerini psikanalitik açıdan kadınsı ve erkeksi özdeşimler bağlamında araştırmaktır. Araştırmaya Polikistik Over Sendromu tanısı almış ve sendromun A fenotip özelliklerini gösteren on beş kişi gönüllü olarak katılmıştır. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiş olup katılımcılara yarı yapılandırılmış psikalanitik yönelimli ön görüşme ile beraber projektif test tekniklerinden Rorschach ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Veriler Fransız Okulu içerik analizi temel alınarak psikanalitik kuram ışığında incelenmiştir. Araştırma bulguları PKOS tanısı almış kadınların libidinalize olmuş bir beden tasarımı sunmakta güçlük yaşadığı, annesel iletimin kadınsı boyutunun yetersiz kaldığı ve anneyle kadınsı tarafın aktarıldığı bir özdeşleşmeden ziyade narsisistik düzeyde bir özdeşleşme gerçekleştiği yönündedir. Bu durum anneye yönelik olumsuz duyguların ruhsallıkta yeterince işlenememesine ve kadınlığın annesel ile üremeye dair boyutunun değersizleştirilmesine neden olmaktadır. Benlik idealinin oluşumunda babayla özdeşleşmenin baskın olduğu ve daha erkeksi bir hat üzerinden ilerleyerek kadınsılığa dair yetersizliğin telafisi için yüceltmeye eğilim gösterildiği görülmüştür. Elde edilen bulgular psikanalitik kuram çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş ve gelecekte PKOS üzerine yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the psychological functioning of women characteristics, from a psychoanalytic perspective, within the context of feminine and masculine identifications. Fifteen individuals diagnosed with PCOS and displaying phenotype A characteristics voluntarily participated in the study. The interviews were conducted face-to-face, during which participants were administered a semi-structured psychoanalytically oriented preliminary interview along with projective test techniques, including the Rorschach and Thematic Apperception Test. The data were analyzed in the light of psychoanalytic theory, based on the content analysis approach of the French School. The research findings indicate that women diagnosed with PCOS experience difficulties in presenting a libidinally invested body image, that the feminine dimension of maternal transmission remains insufficient, and that instead of an identification involving the transmission of femininity through the mother, a narcissistic level of identification takes place. This situation leads to a failure to adequately process negative feelings toward the mother within the psyche, and to a devaluation of the maternal and reproductive aspects of femininity. It was observed that, in the formation of the ego ideal, identification with the father was dominant, and that the process progressed along a more masculine line, showing a tendency toward sublimation as a means of compensating for the insufficiency related to femininity. The findings were discussed within the framework of psychoanalytic theory. Finally, the limitations of the study were addressed, and recommendations were made for future research on PCOS.