Ayak bileğine uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin çim hokeyinde bazı performans parametrelerine etkisi
Effect of ankle mobilization exercises on some performance parameters in field hockey
  1. Tez No: 956824
  2. Yazar: AHMET YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çim hokeyi, Ayak Bileği, Mobilizasyon, Kendi kendine yapılan miyofasyal gevşetme, Field hockey, Ankle, Mobilization, Self-administered myofascial release
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Ayak bileğine uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin çim hokeyi sporunda 20m sürat, dikey sıçrama, yatay sıçrama ve çeviklik parametrelerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, deneysel araştırma modellerinden kontrol gruplu ön test – son test modeli kullanılmıştır. Çalışmaya, çim hokeyi oynayan 24 erkek sporcu katılmıştır. Deneye katılan sporcular rastgele iki gruba dağıtılmıştır. Gruplar; çalışma grubu ve kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Çalışma grubu sporcuları, 8 hafta ve haftada 3 günlük toplam 24 birim antrenman boyunca ayak bileklerine mobilizasyon egzersizleri uygulamıştır. Kontrol grubu sporcuları sezon içi antrenmanlarının dışında herhangi bir egzersiz uygulanmamıştır. Her iki gruptan da sporcuların ön test ve son test sonucunda 20m sürat, dikey sıçrama, yatay sıçrama ve çeviklik parametreleri ölçülmüştür. Bulgular: Araştırmaya katılan çim hokey sporcularının ön test/son test ortalama farklarına bakıldığında, 20m sürat (sn), parametrelerinde gruplar arası puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.000). Çalışma grubu 20m sürat süresinde daha belirgin bir gelişim gösterirken, dikey sıçrama (cm), yatay sıçrama (cm) ve hexagon çeviklik sürelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanılmamıştır (p>0.05). Sonuç: Ayak bileğine uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin özellikle sürat performansını artırmada etkili olduğunu göstermiştir. 20m sürat testinde çalışma grubunda anlamlı bir gelişim görülürken, dikey sıçrama, yatay sıçrama ve çeviklik parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Literatürde SMR egzersizlerinin çim hokeyinde sürat üzerindeki kronik etkilerini ele alan bir çalışmaya rastlanmaması, bu araştırmayı özgün bir katkı haline getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of ankle mobilization exercises on 20m speed, vertical jump, horizontal jump and agility parameters in field hockey. Materials and Methods: In this study, a pre-test-post-test design with a control group was used, which is one of the experimental research models. 24 male field hockey athletes participated in the study. The participating athletes were randomly distributed into two groups. The groups were divided into study group and control group. The study group athletes applied ankle mobilization exercises for a total of 24 training units, 3 days a week, for 8 weeks. The control group athletes did not perform any exercise outside of their in-season training. 20m speed, vertical jump, horizontal jump and agility parameters were measured in both groups as a result of the pre-test and post-test. Findings: When the pre-test/posttest mean differences of the field hockey athletes who participated in the study were examined, a statistically significant difference was found in the mean scores of the groups in 20m speed (sec) parameters (p=0.000). While the study group showed more significant improvement in 20m sprint time, no statistically significant difference was found between the groups in vertical jump (cm), horizontal jump (cm), and hexagon agility times (p>0.05). Conclusion: Mobilization exercises applied to the ankle were particularly effective in improving speed performance. While significant improvement was observed in the study group in the 20m sprint test, no significant differences were found between the groups in vertical jump, horizontal jump, or agility parameters. The lack of a study in the literature addressing the chronic effects of SMR exercises on speed in field hockey makes this research an original contribution.