E-ticaretin gelişmesi ile akıllı son mil lojistiği: İnovasyon ve geleceğin teslimat seçenekleri
- Tez No: 956845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA REYHAN AKKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı lojistik, E-ticaret, Lojistik, Otonom araçlar, Son mil teslimat, Autonomous vehicles, E-commerce, Logistics, Last mile delivery, Smart logistics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, e-ticaretin hızla gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan akıllı son mil lojistiği çözümlerini ve geleceğin teslimat seçeneklerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. E-ticaret sektörü, müşteri taleplerinin artması ve rekabetin yoğunlaşmasıyla birlikte, teslimat süreçlerinde yenilikçi ve verimli çözümler arayışına girmiştir. Bu bağlamda, otonom araçlar ve dronelar gibi ileri teknolojilerin kullanımı, lojistik sektöründe büyük değişiklikler yaratmaktadır. Çalışmanın ana amacı, bu yeni teknolojilerin çevresel sürdürülebilirlik ve maliyet etkinliği üzerindeki somut etkilerini derinlemesine analiz etmektir. Otonom araçlar, fosil yakıt tüketimini azaltarak ve daha verimli rotalar kullanarak karbon ayak izini düşürme potansiyeline sahiptir. Benzer şekilde, dronlar, özellikle yoğun şehir içi bölgelerde hızlı ve düşük maliyetli teslimat seçenekleri sunarak lojistik süreçlerini optimize etmektedir. Tez kapsamında, anket yöntemi kullanılarak toplanan veriler ışığında, müşteri memnuniyeti de dikkate alınarak çok boyutlu bir perspektif sunulmaktadır. Anket sonuçları, tüketicilerin bu yeni teknolojilere olan bakış açılarını ve memnuniyet düzeylerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, işletmelerin bu teknolojileri benimseme süreçleri ve karşılaştıkları zorluklar da ele alınmaktadır. Bu tez, akıllı lojistik çözümlerinin e-ticaret sektöründe nasıl bir dönüşüm yarattığını ve bu dönüşümün hem işletmeler hem de tüketiciler için ne tür etkileri olduğunu derinlemesine ele almaktadır. Özellikle, otonom araçlar ve dronların kullanımıyla elde edilen maliyet tasarrufları, teslimat sürelerindeki kısalmalar ve çevresel faydaların yanı sıra tüketici beklentileri detaylı bir şekilde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the smart last mile logistics solutions and delivery options of the future that have emerged with the rapid development of e-commerce. As customer demands increase and competition intensifies, the e-commerce sector has sought innovative and efficient solutions in delivery processes. In this context, the use of advanced technologies such as autonomous vehicles and drones creates major changes in the logistics industry. The main aim of the study is to analyze in depth the concrete effects of these recent technologies on environmental sustainability and cost effectiveness. Autonomous vehicles have the potential to reduce carbon footprint by reducing fossil fuel consumption and using more efficient routes. Similarly, drones optimize logistics processes by providing fast and low-cost delivery options, especially in dense urban areas. Within the scope of the thesis, a multidimensional perspective is presented in the light of the data collected using the survey method, considering customer satisfaction. Survey results reveal consumers' perspectives and satisfaction levels on these recent technologies. Additionally, the processes by which businesses adopt these technologies and the challenges they face are also discussed. This thesis examines in depth how smart logistics solutions have transformed the e-commerce industry and what effects this transformation has for both businesses and consumers. In particular, consumer expectations, as well as cost savings, reductions in delivery times and environmental benefits achieved through the use of autonomous vehicles and drones, are examined in detail.