Geleneksel para talebi teorilerinin fizikteki belirsizlik ilkeleri bağlamında yeniden modellenmesi
The remodelling of traditional money demand theories in the context of uncertainty principles in physics
  1. Tez No: 956932
  2. Yazar: NAZMİYE AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik İlkesi, Heisenberg, Knight, Merkez Bankası Zamanlaması, Para Talebi, Central Bank Timing, Heisenberg, Knight, Money Demand, Uncertainty Principle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Günümüz küresel ekonomisinde, merkez bankalarının para politikası kararları sadece ekonomik sinyaller değil, aynı zamanda davranışsal tepkileri tetikleyen stratejik zamanlamalardır. Cambridge, Keynesyen, Friedman, Baumol–Tobin ve Post-Keynesyen modeller Heisenberg'in belirsizlik ilkesi ve Knight'ın ölçülemeyen belirsizlik anlayışıyla genişletilmiştir. Merkez bankalarının karar açıklama zamanlamasındaki belirsizlik (∆t_t) ile makroekonomik volatilite (∆E_t) para talebini etkileyen temel unsurlar olarak modellenmiştir. Geliştirilen ∆t_t.∆E_t≥θ eşitsizliği, bireylerin davranışsal eşik tepkilerini ifade eden kritik bir sınır olarak ele alınmış böylece sabit kabul edilen bazı parametrelerin belirsizlik koşullarına göre değişken hâle geldiği gösterilmiştir. Para talebinin yalnızca gelir ve faiz gibi değişkenlere değil, aynı zamanda bilgi eksikliği, zamanlama belirsizliği ve davranışsal unsurlara göre şekillendiği ileri sürülmüştür. Tezin birinci bölümünde fizik ve iktisat arasındaki kuramsal ilişkiler, ikinci bölümde belirsizlik kavramı ve merkez bankası zamanlamaları, üçüncü bölümde ise geleneksel para talebi modellerinin fiziksel belirsizlik ilkeleriyle yeniden modellenmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's global economy, central banks' monetary policy decisions are not only economic signals but also strategic timings that trigger behavioral responses. The Cambridge, Keynesian, Friedman, Baumol–Tobin, and Post-Keynesian models have been extended through Heisenberg's uncertainty principle and Knight's concept of unmeasurable uncertainty. The uncertainty in the timing of central bank announcements (∆t_t) and macroeconomic volatility (∆E_t) are modeled as key factors affecting money demand. The developed inequality ∆t_t.∆E_t≥θ is interpreted as a critical behavioral threshold response of individuals, demonstrating that some parameters previously considered fixed become variable under uncertainty conditions. It is argued that money demand is shaped not only by variables like income and interest rates but also by information asymmetry, timing uncertainty, and behavioral factors. The first chapter discusses the theoretical relationships between physics and economics; the second chapter covers the concept of uncertainty and central bank timing; and the third chapter addresses the re-modeling of traditional money demand theories within the framework of physical uncertainty principles.