Farklı kalsiyum seviyeli rasyonların bıldırcınlarda besi performansı üzerine etkileri
The Effects of the different rational calcium levels on the fattening performance
  1. Tez No: 95711
  2. Yazar: İLKE YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK POLATSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Kalsiyum, Fosfor, Besi Performansı, Quail, Calcium, Fattening Performance
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI KALSİYUM DÜZEYLİ RASYONLARIN BILDIRCINLARDABESİ PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ İlke YEŞİLYURT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şafak POLATSÜ Bu araştırma ile, yoğun yem karmasındaki düzeyleri % 0.6, 0.8, 1.00, 1.20, 1.40 olan farklı kalsiyum seviyelerinin, bıldırcınlarda, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma sayısı, kesim ve karkas kriterleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 135 adet Japon bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) iki dönem içeren S hafta süre ile 5 ayrı kalsiyum seviyesinde beslenmişlerdir. Deneme sonunda, bıldırcınlardan elde edilen ortalama canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı sırası ile birinci grupta, 148.48 ± 2.370 g, 140.73 ± 2.290 g, 567.30 ± 21.900 g, 4.03 ± 0.201; ikinci grupta 153.06 ± 5.310 g, 145.09 ± 5.330 g, 564.10 ± 14.300 g, 3.89 ± 0.069; üçüncü grupta 145.76 ± 3.900 g, 138.73 ± 3.700 g, 522.63 ± 3.920 g, 3.77 ± 0.103; dördüncü grupta 150.44 ± 1.200 g, 142-34 ± 1.120 g, 563.80 ± 18.100 g, 3.96 ± 0.126 ve beşinci grupta 154.24 ± 5.500 g, 146.38 ± 5.590 g, 561.90 ± 12.100 g, 3.85 ± 0.214 olarak bulunmuştur. Deneme sonunda elde edilen kesim sonrası ağırlığı, iç organları ağırlığı, tüy ağırlığı ve sıcak karkas ağırlığı sırası ile birinci grupta 151.60 ± 5.270 g, 147.82 ± 7.940 g, 21.75 ± 2.270 g, 8.81 ± 0.658 g, 107.72 ± 5J2 g; ikinci grupta 162.18 + 8.370 g, 156.92 ± 8.060 g, 24.13 ± 3.470 g, 8.93 ± 0.720 g, 1 14.03 ±5.150 g; üçüncü grupta 154.28 ± 7.600 g, 149.30 ± 7.410 g, 23.63 ± 3.080 g, 8.41 ± 0.524 g, 103.88 ± 3.970 g; dördüncü grupta 147.23 ± 7.300 g, 142.37 ± 6.950 g, 23.83 ± 3.040 g, 7.78 ± 0.457 g, 100.98 ± 4.990 g; beşinci grupta 153.18 ± 8.770 g, 145.92 ± 6.610 g, 23.27 ± 3.400 g, 7.06 ± 0.614 g, 105.98 ± 3.160 g olarak bulunmuş ve incelenen bütün parametreler bakımından gruplar arası farklılıklar istatistik önemde bulunmamışlardır. 2000, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF THE DIFFERENT RATIONAL CALCIUM LEVELS ON THE FATTENING PERFORMANCE İlke YEŞİLYURT Ankara University Graduate School of Natural Applied Science Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şafak POLATSÜ In this research, the effects of dietary calcium levels ( % 0.6, 0.8, 1.00, 1.20, 1.40 ) on the body weigt, weight gain, feed intake, feed conversion efficiency, carcasse criterions of the quails were determined. For this purpose, 135 Japanese Quails (Coturnix Coturnix Japonica) were fed with the 5 different calcium levels which included two periods for 5 weeks. At the end of the research, Japanese Quails' avarage weight, weight gain, feed intake and feed conversion efficiency were found as, in turn in order, in the first group; 148.48 ± 2.370 g, 140.73 ± 2.290 g, 567.30 ± 21.900 g, 4.03 ± 0.201; in second group; 153.06 ± 5.310 g, 145.09 ± 5.330 g, 564.10 + 14.300 g, 3.89 ± 0.069; in third group; 145.76 + 3.900 g, 138.73 ± 3.700 g, 522.63 ± 3.920 g, 3.77 ± 0.103; in fourth group; 150.44 ± 1.200 g, 142.34 ± 1.120 g, 563.80 ± 18.100 g, 3.96 ± 0.126and in fifth group; 154.24 ± 5.500 g, 146.38 + 5.590 g, 561.90 ± 12.100 g, 3.85 ± 0.214. At the end of the fifth week, slughter weight, internal organs weight, feather weight and warm carcasse weight werefound as, in turn in order, in first group; 151.60 ± 5.270 g, 147.82 ± 7.940 g, 21.75 ± 2.270 g, 8.81 ± 0.658 g, 107.72 ± 5.32 g; in second group; 162.18 ± 8.370 g, 156.92 ± 8.060 g, 24.13 ± 3.470 g, 8.93 ± 0.720 g, 114.03 ± 5.150 g; in third group; 154.28 + 7.600 g, 149.30 ± 7.410 g, 23.63 ± 3.080 g, 8.41 ± 0.524 g, 103.88 ± 3.970 g; in fourth group; 147.23 ± 7.300 g, 142.37 ± 6.950 g, 23.83 ± 3.040 g, 7.78 ± 0.457 g, 100.98 ± 4.990 g; in fifth group; 153.18 ± 8.770 g, 145.92 ± 6.610 g, 23.27 ± 3.400 g, 7.06 ± 0.614 g, 105.98 ± 3.160 g, about the parameters which were analized, the differences of the groups weren't found at statistical attention. 2000,38 pages