2020-2024 yıllarında Türkiye'de oyun, oyuncak, tasarım, STEM üzerine yapılmış tezlerin incelenmesi ve öğretmen görüşlerinin alınması
Review of thesis on games, toy, design, STEM in Türkiye between 2020-2024 and obtaining teachers' opinions
  1. Tez No: 957255
  2. Yazar: ELİF ÇİZMECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL DEMİR KAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Oyun, Oyuncak, Tasarım, Eğitim, Öğretmen görüşleri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Teknoloji, geçmişten günümüze kadar sürekli olarak gelişmiş ve insanların günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu gelişmelere ayak uydurabilmek ve teknoloji alanına katkı sağlayabilmek için eğitimdeki değişimlerin de yakından takip edilmesi gerekmektedir. Dünya genelinde, teknoloji disiplinini de kapsayan STEM yaklaşımının eğitim alanında giderek daha fazla önem kazanmıştır. Ayrıca Oyun ve oyuncaklar çocukların gelişiminde önemli bir araç olarak kabul edilmektedir ve eğitimdeki rolü giderek daha fazla vurgulanmaktadır. Oyun, oyuncak, tasarım ve STEM, alanında yapılan bu araştırmada“YÖK-Ulusal Tez Merkezi”tez veri tabanındaki tezlerin içerik analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 2020-2024 yılları arasında oyun, oyuncak, tasarım ve STEM ile ilgili yazılan 452 çalışma incelenmiş ve durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma nitel bir özellik taşımaktadır. Çalışma çerçevesinde bir tezde olması gereken tüm bölümler tetkik edilmiş ve bu bağlamda, türüne, yıllara, danışman ünvanı, anahtar kelime, örneklem sayısı, enstitü, yöntem, üniversite, çalışma grubu ve konu alanına göre tezler incelenmiş ayrıca oyun, oyuncak, tasarım ve STEM'le ilgili öğretmen görüşleri de olmak üzere 14 alt probleme göre irdelenmiştir. Dahil edilen çalışmalara kodlar verilmiş ve yapılan kodlamalar sonucunda elde edilen veriler Excel programına aktarılmıştır. Tezler içerik analizi yapılarak yüzde ve frekansa dayalı bir şekilde yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda çoğu çalışmanın yüksek lisans tezi, örneklem sayısının en fazla 0-50 arasında, örneklem grubu olarak en fazla ortaokul (5.-8. sınıf) öğrencileri tercih edilmiştir. Çalışmalarda en fazla nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplama araçlarından ise en çok STEM tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar bağlamında; oyun, oyuncak, tasarım ve STEM eğitimi üzerine doktora tezi ve sözlü bildiri çalışmalarının sayıları artırılabilir. Ortaokulda yedi ve sekizinci sınıflarda ve ortaöğretimde çalışmalara daha fazla yer verilmesi ve fizik dersi konuları dışındaki ünitelere daha fazla odaklanılması, eğitsel özellikler taşıyan mobil oyun, video oyunu gibi dijital oyun türlerinin kullanımın artırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Technology has continuously evolved from past to present and has become an integral part of people's daily lives. To keep up with these developments and contribute to the field of technology, it is essential to closely follow changes in education. Globally, the STEM approach, which encompasses the discipline of technology, has gained increasing importance in the field of education. Additionally, games and toys are recognized as significant tools in children's development, and their role in education is being increasingly emphasized. This research focuses on analyzing theses related to games, toys, design-based learning, and STEM through content analysis of dissertations found in the“YÖK-National Thesis Center”database. The study examined 452 theses written between 2020 and 2024 using the case study method. It is a qualitative and descriptive study. All sections expected in a thesis were reviewed, and the theses were analyzed based on type, year, advisor title, keywords, sample size, institute, method, university, study group, and subject area. Furthermore, they were evaluated according to 14 sub-problems, including teachers' opinions on games, toys, design-based learning, and STEM. Codes were assigned to the included theses, and the coded data were transferred into Excel. The content analysis of the theses was interpreted using percentage and frequency values. As a result of the study, it was found that most of the theses were master's theses, with a sample size mostly between 0–50, and middle school students (5th–8th grades) were the most preferred sample group. Quantitative research methods were predominantly used, with the most common data collection tools being the STEM Attitude Scale and semi-structured interview forms. Based on the findings of the research, it is recommended to increase the number of doctoral theses and conference presentations on game, toy, design-based learning and STEM education. More studies should be conducted in the 7th and 8th grades of middle school and in high school. It is also suggested to focus more on units outside of physics topics and to increase the use of educational digital game types, such as mobile and video games. STEM, Game, Toy, design-based learning, Education, Teacher opinions