Rusya-Ukrayna savaşı'nı medyanın ekonomi politiği çerçevesinde okumak: Capital ve ekonomist dergileri örnekleri
Reading the Russia-Ukraine war through the political economy of the media: Samples from capital and ekonomist
- Tez No: 957261
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DAĞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası iletişim, Dünya sistemleri kuramı, Eleştirel ekonomi politik yaklaşım, Metin çözümlemesi, Capital ve Ekonomist dergileri, International communication, Modern world-systems theory, Critical political cconomy, Textual analysis, Capital and Ekonomist
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Basın ve Yayın Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'de yayımlanan ekonomi dergilerinden Capital ve Ekonomist'e nasıl yansıdığını incelemektedir. Uluslararası iletişimin önemli bir konusu olan savaş durumu, çalışmada Dünya Sistemler Kuramı ve Eleştirel Ekonomi Politik Yaklaşım doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, söz edilen kuramsal çerçeve üzerinden, Türkiye'de sermaye çevrelerinin savaşı nasıl değerlendirdiğini ve bu değerlendirmelerin ekonomi dergileri aracılığıyla nasıl yansıtıldığını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, Şubat-Ağustos 2022 tarihleri arasında her iki dergide yayımlanan haberler, köşe yazıları ve söyleşiler taranmıştır. Bu metinler, nitel çözümleme yöntemiyle ve metin çözümlemesi tekniği kullanılarak incelenmiştir. Çalışma, savaşın ekonomi dergilerindeki temsiline odaklanmakla kalmayıp, aynı zamanda uluslararası güç asimetrilerinin medyadaki yansımalarına da ışık tutmaktadır. Bu yönüyle, araştırma, güncel bir kriz üzerinden sermaye merkezli söylemlerin nasıl yeniden üretildiğini irdelemeyi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines how the Russia-Ukraine War was reflected in two Turkish economic magazines, Capital and Ekonomist. The war as a significant issue in international communication, is analyzed within the frameworks of Modern World-Systems Theory and the Critical Political Economy. The aim of the study is to reveal how the war was evaluated by capital-owning class in Turkey and how these evaluations were conveyed through economic magazines, based on the theoretical framework. In this context, news articles, opinion columns, and interviews published in both magazines between February and August 2022 were reviewed. These texts were analyzed using qualitative analysis methods, specifically through the technique of textual analysis. The study not only focuses on the representation of the war in economic magazines but also sheds light on the reflections of global power asymmetries in the media. In this respect, the study aims to examine how capital-centered discourses are reproduced through a current crisis.