Beşinci metakarp boyun kırıklarında ulnar oluklu atel ve cerrahi tespit yöntemlerinin klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical results of ulnar groove splint and surgical fixation methods in fifth metacarpal neck fractures
- Tez No: 957263
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TİFTİKÇİ, DR. ZAFER GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: metacarpal, conservative, shortness, angle, neck
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç : Metakarp boyun kırıklarının tedavisinde konservatif ve cerrahi tedaviler günümüzde halen sıklıkla kullanılmaktadır. Kırık redüksiyonu sonrası 45 derece üzeri kırıkta açılanma ve 3mm üzeri kısalıklarda cerrahi tedavi ön planda tercih edilmektedir fakat son yıllarda 45 derece üzeri açılanmalarda ve 3 mm üzeri kısalıklarda konservatif tedavinin de cerrahi kadar başarılı olduğu görülmüştür. Planlanan çalışmada beşinci metakarp boyun kırıklarının tedavisinde konservatif ve cerrahi tedavilerin klinik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem : Bu tez çalışması, 2018–2024 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne beşinci metakarp boyun kırığı nedeniyle başvuran hastalar arasında, ulnar oluklu atel ve cerrahi tespit yöntemlerinin (retrograd pinleme ve plak vida) klinik sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya cerrahi sınırda (>45° volar angulasyon) olup düzenli takibi olan ve patolojik kırığı bulunmayan 94 hasta dahil edilmiştir (52 atel, 42 cerrahi). Kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile, eklem hareket açıklığı gonyometre ile, fonksiyonel durum ise Q-DASH ve VAS skorları ile değerlendirilmiştir. Radyolojik analizler PACS sistemi üzerinden yapılmış; AP grafilerde SH-Stip yöntemiyle kısalık, oblik grafilerde ise intramedüller yöntemle açılanma ölçülmüştür. Ölçümler iki gözlemci tarafından iki hafta arayla yapılarak yüksek iç ve dış tutarlılık sağlanmıştır (intra-rater ICC: 0.87, inter-rater ICC: 0.81). Çalışma, cerrahi sınırdaki hastaların bir kısmının tedavi tercihiyle atel grubuna dahil edilmesi sayesinde, klinik pratiği yansıtan homojen ve karşılaştırılabilir gruplar oluşturarak tedavi yöntemlerinin etkinliğini değerlendirmiştir. Bulgular : Bu çalışmada beşinci metakarp boyun kırığı nedeniyle tedavi edilen 94 hasta konservatif (ulnar oluklu atel) ve cerrahi (plak vida, retrograd pinleme) olmak üzere üç gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Radyolojik olarak konservatif grupta hem volar açılanma (başlangıçta 61°, nihai 52°) hem de metakarpal kısalık daha fazla iken, cerrahi gruplarda bu değerler anlamlı şekilde daha düşüktü. Ancak fonksiyonel sonuçlara bakıldığında, konservatif grupta kavrama kuvveti daha yüksek, Q-DASH (9) ve VAS (1) skorları ise daha düşüktü; bu da daha iyi el fonksiyonu ve daha az ağrıya işaret etmekteydi. Eklem hareket açıklığı da cerrahi gruplara göre benzer veya daha iyiydi. En çarpıcı fark ise komplikasyon oranlarındaydı: konservatif grupta hiç komplikasyon görülmezken, plak vida grubunda %53, retrograd pinleme grubunda %16 oranında komplikasyon saptandı. Korelasyon analizlerinde ise açılanma ve kısalık arttıkça VAS ve Q-DASH skorlarının kötüleştiği, ancak kavrama gücüyle istatistiksel ilişki olmadığı görüldü. Sonuç : Sonuç olarak, cerrahi ile daha iyi radyolojik sonuçlar alınsa da, konservatif tedavi daha iyi fonksiyonel sonuçlar ve daha düşük komplikasyon oranları ile dikkat çekmektedir. Anahtar Kelimeler : Metakarp, konservatif, kısalık, açılanma, boyun
Özet (Çeviri)
Objective: Conservative and surgical treatment modalities are still frequently employed in the management of metacarpal neck fractures. While surgical intervention is traditionally preferred in cases with post-reduction angulation exceeding 45 degrees or shortening greater than 3 mm, recent studies have demonstrated that conservative treatment can yield clinical outcomes comparable to surgery, even in such cases. The aim of the proposed study is to evaluate and compare the clinical outcomes of conservative and surgical treatment approaches in the management of fifth metacarpal neck fractures. Materials and Methods: This thesis study aimed to compare the clinical outcomes of ulnar gutter splinting and surgical fixation methods (retrograde pinning and plate-screw fixation) in patients diagnosed with fifth metacarpal neck fractures who presented to Ankara Training and Research Hospital between 2018 and 2024. A total of 94 patients who met the surgical threshold (>45° volar angulation), had no pathological fractures, and completed regular follow-up were included in the study (52 treated with splinting, 42 with surgery). Grip strength was measured using a Jamar dynamometer, joint range of motion was assessed with a goniometer, and functional outcomes were evaluated using the Q-DASH and VAS scoring systems. Radiological assessments were performed via the PACS system, with shortening measured on AP radiographs using the SH-Stip method and volar angulation on oblique radiographs using the intramedullary method. Measurements were performed twice by two independent observers with high intra- and inter-rater reliability (ICC: 0.87 and 0.81, respectively). By including patients who met surgical criteria but opted for splint treatment, the study achieved homogenous and clinically relevant groups to effectively compare treatment outcomes. Findings: In this study, 94 patients with fifth metacarpal neck fractures were evaluated and divided into three groups: conservative treatment (ulnar gutter splint), plate-screw fixation, and retrograde pinning. Radiologically, the conservative group demonstrated significantly greater volar angulation (initial: 61°, final: 52°) and metacarpal shortening compared to the surgical groups, which exhibited better anatomical alignment. However, functional outcomes favored the conservative group, with higher grip strength and lower Q-DASH (9) and VAS (1) scores, indicating superior hand function and reduced pain. Range of motion was comparable or slightly better in the conservative group. Notably, complication rates differed substantially between groups: no complications were observed in the conservative group, whereas 53% of patients in the plate fixation group and 16% in the retrograde pinning group experienced complications. Correlation analysis revealed that increased angulation and shortening were associated with worse VAS and Q-DASH scores, although no significant relationship was found with grip strength. Result: In conclusion, while surgical interventions achieved more favorable radiographic alignment, conservative treatment yielded superior functional outcomes and significantly fewer complications, highlighting its clinical relevance in select cases exceeding traditional surgical thresholds.