Atopik dermatit tanılı bebebklerin anne sütünde ilaç kalıntılarının araştırılması
Investigation of drug residues in breast milk of infants diagnosedwith atopic dermatitis
  1. Tez No: 957269
  2. Yazar: CHINARA SOHRABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELDA ÇELİK, PROF. DR. ÜMİT MURAT ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, atopik dermatit, ilaç, kalıntı, Breast milk, atopic dermatitis, drug, residue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sohrabi C. Atopik Dermatit Tanılı Bebeklerin Anne Sütünde İlaç Kalıntılarının Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Amaç: Atopik dermatit (AD), özellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, tekrarlayıcı egzamatöz lezyonlar ve yoğun kaşıntı ile seyreden kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörler ve bozulmuş cilt mikrobiyotası AD gelişiminde rol oynamaktadır. Son yıllarda anne sütü yoluyla dolaylı ilaç maruziyetinin atopik hastalıklarla ilişkisi dikkat çekmektedir. Hayvancılıkta yaygın kullanılan antibiyotik ve nonsteroidal antiinflamatuar (NSAİD) ilaçların kalıntılarının, süt ve süt ürünleri yoluyla insanlara geçebildiği gösterilmiştir. Bu bağlamda, çalışmamızın amacı; atopik dermatit tanısı almış bebeklerin ve aynı yaştaki sağlıklı bebeklerin annelerinden alınan süt örneklerinde antibiyotik ve antiinflamatuar ilaç kalıntılarının varlığının tespit edilmesi, iki grubun karşılaştırması ve bu kalıntıların demografik, klinik ve çevresel faktörlerle olası ilişkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu prospektif, vaka-kontrol karşılaştırmalı gözlemsel çalışma; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Sosyal Pediatri ve Alerji Polikliniklerine 23 Ocak 2024 ile 30 Nisan 2025 tarihleri arasında başvuran hastalarla yürütülmüştür. Çalışmaya, 2–9 ay arası bebekler 2 grup halinde dahil edilmiştir: 1. grup, atopik dermatit tanısı almış bebeklerden oluşan vaka grubu; 2. grup ise aynı yaş grubundaki sağlıklı bebeklerden oluşan kontrol grubudur. Vakalar, polikliniğe başvuru sırasına göre rastgele seçilmiş ve hedeflenen örneklem büyüklüğüne ulaşıldığında hasta alımı durdurulmuştur. Annelerden alınan süt örneklerinde ilaç kalıntısı analizi, Randox Infiniplex ELISA Biochip kiti ile gerçekleştirilmiştir. Klinik ve demografik veriler, hasta dosyalarının incelenmesi ve annelerle yapılan yapılandırılmış anketler aracılığıyla toplanmış; istatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: AD grubunda yedi farklı ilaç kalıntısı anlamlı düzeyde daha yüksek sıklıkta bulunmuştur: tobramisin (p=0,002), spiramisin (p=0,044), sülfapiridin (p=0,021), metamizol (p=0,027), 5-OH fluniksin (p=0,043), kinolonlar (p=0,034) ve linkomisin iii (p=0,025). Ayrıca AD grubunda erkek cinsiyet (p=0,011), arıtma suyu kullanımı (p=0,035) ve YYBÜ yatış öyküsü (p=0,024) anlamlı olarak daha yüksekti. Prematüre doğum oranı ise AD grubunda anlamlı şekilde daha düşüktü (p=0,021). Sonuç: Bu çalışma, anne sütünde saptanan bazı antibiyotik ve antiinflamatuar ilaç kalıntılarının bebekteki atopik dermatit ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Çevresel maruziyet, bebeklik dönemindeki klinik öykü ve demografik özelliklerin AD ile ilişkili olabileceği gözlenmiştir. Bulgular, anne sütü güvenliği açısından veteriner ilaç kalıntılarının denetimi ve çevresel maruziyetin kontrolü yönünde daha sıkı halk sağlığı politikalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sohrabi C. Investigation of Drug Residues in Breast Milk of Infants Diagnosed with Atopic Dermatitis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Specialty Thesis, Ankara, 2025. Objective: Atopic dermatitis (AD) is a chronic inflammatory skin disease characterized by recurrent eczematous lesions and intense itching, primarily occurring in early childhood. In addition to genetic predisposition, environmental factors and disrupted skin microbiota play roles in the development of AD. In recent years, the relationship between indirect drug exposure through breast milk and atopic diseases has attracted attention. It has been shown that residues of antibiotics and nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), which are widely used in livestock, can be transferred to humans through milk and dairy products. In this context, the aim of this study is to detect the presence of antibiotic and anti-inflammatory drug residues in breast milk samples collected from mothers of infants diagnosed with atopic dermatitis and age-matched healthy controls, to compare both groups, and to examine the potential associations between these residues and demographic, clinical, and environmental factors. Methods: This prospective, case-control observational study was conducted with patients who presented to the Social Pediatrics and Allergy Outpatient Clinics of Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital between January 23, 2024, and April 30, 2025. Infants aged 2–9 months were included in two groups: Group 1 comprised infants diagnosed with atopic dermatitis (case group), and Group 2 comprised healthy infants of the same age (control group). Subjects were randomly selected based on their order of presentation to the clinic, and recruitment ceased once the targeted sample size was reached. Drug residue analysis of breast milk samples was performed using the Randox Infiniplex ELISA Biochip kit. Clinical and demographic data were obtained through structured questionnaires administered to mothers and by reviewing medical records. Statistical analyses were conducted using the SPSS software. v Results: Seven different drug residues were found to be significantly higher in the AD group compared to controls: tobramycin (p=0.002), spiramycin (p=0.044), sulfapyridine (p=0.021), metamizole (p=0.027), 5-OH flunixin (p=0.043), quinolones (p=0.034), and lincomycin (p=0.025). Additionally, male sex (p=0.011), use of purified water (p=0.035), and history of NICU admission (p=0.024) were significantly more common in the AD group, while the rate of preterm birth was significantly lower (p=0.021). Conclusion: This study suggests that certain antibiotic and anti-inflammatory drug residues detected in breast milk may be associated with atopic dermatitis in infants.Environmental exposure, clinical history during infancy, and demographic characteristics may be related to AD. These findings highlight the necessity for stricter public health policies regarding veterinary drug residue control and environmental exposure in the context of breast milk safety.