Vücut stabilizasyon egzersizlerinin dinamik denge kontrolü üzerine etkisi
Effect of body stabilization exercises on dynamic balance control
- Tez No: 957404
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ SÜLEYMAN GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik stabilite, propriyosepsiyon, denge, kor egzersizi, antrenman süresi, dynamic stability, proprioception, balance, core exercise, training duration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
1.TÜRKÇE ÖZET Amaç: Denge kontrolü, sporda ve günlük yaşam etkinliklerinde önemli bir beceridir. Özellikle müsabaka sporlarında yüksek performans seviyelerine ulaşmak ve yaralanmaları önlenmek için iyi bir denge kontrolüne gereksinim vardır. Propriyosepsiyon egzersizleri (PE), denge gelişimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Propriyosepsiyon egzersizleri programına eklenecek kor egzersizlerinin (KE) dinamik denge üzerine etkilerini değerlendirmek ve bu bileşimin spor yaralanmalarının önlenmesindeki olası rolünü incelemektir Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 63 sağlıklı genç erkek katılımcı dahil edilmiştir. Propriyosepsiyon ve kor grubu 32 katılımcıdan (yaş ortalaması 26,3 yıl, VKİ ortalaması 25,7 kg/m²), propriyosepsiyon grubu ise 31 katılımcıdan (yaş ortalaması 27,9 yıl, VKİ ortalaması 25,2 kg/m²) oluşmuştur. Propriyosepsiyon grubuna sadece propriyosepsiyon egzersizleri programı uygulanırken, propriyosepsiyon ve kor grubuna, propriyosepsiyon ve kor egzersizleri içeren bir program uygulamıştır. Her iki grup da kendilerine özel hazırlanan egzersiz programlarını haftada 3 gün olmak üzere 6 hafta boyunca, süpervizör eşliğinde gerçekleştirmiştir. Dinamik denge parametrelerini değerlendirmek için 0., 3. ve 6. haftalarda Y Denge Testi ve Postural Stabilite Testi (Biodex Balance System) ölçümleri yapıldı. Y Denge Testi ile Kompozit Skor (CS), Postural Stabilite Testi ile“Genel stabilite indeksi”(OSI),“Anterior-Posterior Stabilite İndeksi”(APSI),“Medial-Lateral Stabilite İndeksi”(MLSI) hesaplanmıştır. Bulgular: Her iki grupta da egzersiz programları sonrası tüm denge parametrelerinde iyileşmeler görüldü. Genel stabilite indeksi, anterior-posterior stabilite indeksi, medial-lateral stabilite indeksi" değerleri karşılaştırıldığında ilk 3 haftalık egzersiz programı sonrası yapılan ara ölçümlerde propriyosepsiyon ve kor ile propriyosepsiyon grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p≥0.05). Ancak 6. haftada yapılan ölçümler arasında propriyosepsiyon ve kor grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (OSI için p=0.021, APSI için p=0.019, MLSI için p=0.025). Her iki grupta da Kompozit Skor değerlendirildiğinde baskın ve baskın olmayan taraflar arasında 3. hafta ölçümlerinde anlamlı bir fark bulunmazken (p≥0.05), 6. hafta ölçümlerinde baskın tarafta propriyosepsiyon ve kor grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür (p=0.016). Sonuç: Denge parametreleri 3. hafta ölçümlerinde her iki grupta da iyileşmiş olsa da birbirlerinden üstün bulunmamıştır. 6. hafta ölçümlerinde baskın olmayan bacakta ölçülen Kompozit Skor hariç diğer tüm ölçümlerde propriyosepsiyon ve kor grubu lehine anlamlı sonuçların bulunması, literatürdeki propriyosepsiyon egzersizlerine kor egzersizlerini eklemenin dinamik dengeyi daha da geliştireceği fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACT Objective: Balance control is an important skill in sports and daily life activities. Especially in competitive sports, good balance control is needed to achieve high performance levels and prevent injuries. Proprioception exercises (PE) are widely used for balance development. The aim of this study was to evaluate the effects of core exercises (CE) added to a programme of proprioception exercises on dynamic balance and to examine the possible role of this combination in the prevention of sports injuries. Materials and Methods: The study included 63 healthy young male participants. The proprioception and core group consisted of 32 participants (mean age 26.3 years, mean BMI 25,7 kg/m2) and the proprioception group consisted of 31 participants (average age 27.9 years, average BMI 25,2 kg/m2). The proprioception group performed only proprioception exercises, while the proprioception and core group performed a programme including proprioception and core exercises. Both groups performed their specially prepared exercise programmes 3 days a week for 6 weeks under the supervision of a supervisor. Y Balance Test and Postural Stability Test (Biodex Balance System) measurements were performed at 0, 3 and 6 weeks to evaluate dynamic balance parameters. Composite score was calculated with Y Balance Test and overall stability index (OSI), anterior-posterior stability index (APSI), medial-lateral stability index (MLSI) were calculated with Postural Stability Test. Results: When the overall stability index, anterior-posterior stability index, medial-lateral stability index values were compared, no significant difference was found between the study and control groups in the interim measurements made after the first 3-week exercise programme (p>0.05). However, a statistically significant difference was found in favour of the proprioception and core group in the 6th week measurements (p=0.021 for OSI, p=0.019 for APSI, p=0.025 for MLSI). When the Composite Score was evaluated in both groups, there was no significant difference between the dominant and non-dominant sides in the 3rd week measurements (p>0.05), while a significant difference was observed in the 6th week measurements in favour of the proprioception and core group on the dominant side (p=0.016). Conclusion: Although balance parameters improved in both groups in the third week measurements, neither group was found to be superior to the other. The fact that significant results in favor of the proprioception and core groups were found in all measurements except Composite Score measured in the non-dominant leg in the 6th week measurements supports the idea that adding core exercises to proprioception exercises in the literature will further improve dynamic balance.