Meme kanseri tedavisi için RGD hedefli gen taşıyıcı nanosistemlerin tasarımı, İn Vitro ve İn Vivo değerlendirilmesi
Development of RGD-targeted gene carrier nanosystems for breast cancer treatment: In Vitro and In Vivo evaluation
  1. Tez No: 957579
  2. Yazar: BÜŞRA CESUR ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM DEMİR DORA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü negatif meme kanseri, hedefleme, gen tedavisi, lipit polimer hibrit nanosistem, Triple negative breast cancer, targeting, gene therapy, lipid polymer hybrid nanosystem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Amaç: Bu tez çalışmasının temel amacı, üçlü negatif meme kanseri (ÜNMK) tedavisinde kullanılmak üzere, RGD peptidi ile hedeflendirilmiş ve plazmid DNA (pDNA) taşıyan lipit-polimer hibrit gen taşıyıcı sistemlerin (LPH-GTS) geliştirilmesi ve bu sistemlerin hem in vitro hem de in vivo etkinliğinin değerlendirilmesidir. Özellikle tümör anjiyogenezini tetikleyen vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) gen ekspresyonunu hedefleyerek tümör progresyonunun baskılanması hedeflenmiştir. Yöntem: Geliştirilen hibrit nanosistemler, DSPE-PEG-Maleimid ve tiyol grubu içeren siklik RGD peptidinin bağlanma özelliğinden yararlanılarak tasarlanmıştır. Fizikokimyasal karakterizasyon kapsamında dinamik ışık saçılımı (DLS) analizleri ile partikül boyutu, zeta potansiyeli ve polidispersite indeksi (PDI) ölçülmüştür. Sistemlerin serum ve DNaz I stabilitesi ile sodyum dodesil sülfat (SDS) ortamında gen salım profilleri değerlendirilmiştir. In vitro etkinlik analizleri 4T1 ÜNMK hücre hattı kullanılarak gerçekleştirilmiş, in vivo çalışmalar ise BALB/c fare tümör modeli üzerinden yürütülmüştür. Tümör doku ve serumdaki VEGF düzeyleri ELISA analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: Elde edilen RGD ile hedeflenmiş nanosistemlerin ortalama parçacık boyutu 19.40±0.43 nm, zeta potansiyeli +22.8±1.6 mV ve PDI değeri 0.25 olarak belirlenmiştir. In vitro veriler, sistemin hedefleme yeteneğine sahip ve etkin transfeksiyon yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. In vivo deneylerde ise tümör hacminde anlamlı küçülme ve VEGF ekspresyonunda baskılanma tespit edilmiştir. Sonuç: RGD peptidiyle hedeflendirilmiş LPH-GTS, 4T1 ÜNMK ve L929 fibroblast hücre hattları üzerinde düşük toksisite, yüksek biyouyumluluk; kanser hücrelerinde etkin gen transferi ve tümöre özgü hedefleme özellikleriyle ileri tedavi tıbbi ürün potansiyeline sahip, umut vadeden bir gen taşıyıcı platform olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The primary aim of this thesis study is to develop lipid–polymer hybrid gene delivery systems (LPH-GDS) carrying plasmid DNA (pDNA) and functionalized with RGD peptides for the treatment of triple-negative breast cancer (TNBC), and to evaluate the the efficacy of these systems in vitro and in vivo. The study particularly aims to suppress tumor progression by targeting the expression of vascular endothelial growth factor (VEGF), a key mediator of tumor angiogenesis. Methods: The designed hybrid nanosystems were designed by utilizing the binding affinity between DSPE-PEG-Maleimide and thiol-functionalized cyclic RGD peptides. Physicochemical characterization was performed using dynamic light scattering (DLS) to determine particle size, zeta potential, and polydispersity index (PDI). The stability of the nanosystems in serum and against DNase I, as well as their gene release profiles in the presence of sodium dodecyl sulfate (SDS), were also evaluated. In vitro studies were conducted using the 4T1 TNBC cell line while BALB/c mouse tumor model were used to perform in vivo experiments. The levels of VEGF in tumor tissues and serum were assessed through ELISA analysis. Results: The RGD-targeted nanosystems exhibited an average particle size of 19.40 ± 0.43 nm, zeta potential of +22.8 ± 1.6 mV, and PDI value of 0.25. In vitro results demonstrated efficient transfection capability with tumor-targeting specificity. In vivo studies showed a significant reduction in tumor volume along with suppressed VEGF expression levels in the treatment group. Conclusion: The RGD peptide-targeted LPH-GTS was evaluated as a promising gene delivery platform with advanced therapy medicinal product (ATMP) potential, owing to its low cytotoxicity and high biocompatibility in 4T1 TNBC and L929 fibroblast cell lines, as well as its effective gene transfer and tumor-specific targeting capacity in breast cancer cells.