Farklı nefes tekniklerinin duygu durumu ve kalp atım hızı değişkenliği üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different breathing techniques on mood and heart rate variability
  1. Tez No: 957626
  2. Yazar: FATMA ESRA AVCIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AKTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: kalp atım hızı değişkenliği, nefes teknikleri, duygu durumu, stres, heart rate variability, breathing techniques, mood state, stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, farklı nefes tekniklerinin üniversite öğrencilerinde stres, duygu durumu ve kalp atım hızı değişkenliği (KAHD) üzerindeki akut etkilerini cinsiyet faktörü ile birlikte karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma, 19 erkek ve 15 kadın olmak üzere toplam 34 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar rastgele üç gruba ayrılmış ve her grup, üç hafta boyunca farklı nefes egzersizleri (Dinlenik, Nadi Shodhana ve 4-7-8 tekniği) uygulamıştır. Her haftanın başında ve sonunda PANAS, VAS ve Algılanan Stres Ölçeği ile psikolojik durum değerlendirilmiş, aynı zamanda beş dakikalık dinlenme ve uygulama sonrası KAHD ölçümleri alınmıştır. Bulgular: 4-7-8 nefes tekniğinin pozitif duygulanımı artırdığı ve stres seviyelerini anlamlı düzeyde azalttığını; Nadi Shodhana tekniğinin KAHD parametreleri üzerinde daha belirgin bir parasempatik etki yarattığını ortaya koymuştur. Dinlenik solunum ise ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmamıştır. Elde edilen veriler, kısa süreli uygulamaların dahi bireyin fizyolojik ve psikolojik dengesini destekleyebileceğini göstermektedir. Sonuç: Nefes egzersizlerinin bireysel farkındalık ve stres yönetimi stratejisi olarak yüksek potansiyele sahip olduğu ve özellikle 4-7-8 ile Nadi Shodhana tekniklerinin hem duygu durumu hem de KAHD üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Bu bulgular, nefes tekniklerinin üniversite gençliği gibi stres düzeyi yüksek birey gruplarında kolay erişilebilir, düşük maliyetli ve etkili bir müdahale aracı olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to comparatively evaluate the acute effects of different breathing techniques on stress, mood, and heart rate variability (KAHD) among university students with gender factor. Method: A total of 34 voluntary participants, including 19 men and 15 women, were randomly assigned to three groups, each practicing a different breathing exercise (Resting, Nadi Shodhana, and 4-7-8 technique) over a period of three weeks. At the beginning and end of each week, participants were assessed using the PANAS, VAS, and Perceived Stress Scale, and their KAHD data were recorded during five-minute rest periods and post- exercise Results: Findings revealed that the 4-7-8 technique significantly improved positive effect and reduced stress levels, while Nadi Shodhana breathing demonstrated more pronounced parasympathetic effects on KAHD parameters. In contrast, the resting breathing condition showed no statistically significant differences across the measurements. The results suggest that even short-term breathing interventions can support individuals' physiological and psychological balance. Conclusion: In conclusion, breathing exercises hold high potential as accessible and low-cost strategies for self-regulation and stress management, particularly among high-stress populations such as university students. Both the 4-7-8 and Nadi Shodhana techniques were found to be effective in improving mood and enhancing KAHD, indicating their practical relevance in applied psychophysiology and well-being interventions.