Türkiye'de coğrafya eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi (2020-2024)
Bibliometric analysis of postgraduate theses in geography education in Türkiye (2020-2024)
- Tez No: 957798
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLPINAR AKBULUT ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya eğitimi, Bibliyometrik analiz, Yüksek lisans, Doktora, Geography education, Bibliometric analysis, Master's degree, Doctorate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türkiye'de 2020-2024 yılları arasında coğrafya eğitimi alanında hazırlanmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizinin yapılmasıdır. Araştırmada, bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmış, ilgili alandaki araştırma eğilimlerinin farklı ölçütlere göre tespiti amaçlanmıştır. Bu tezin araştırma verileri Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi'nden temin edilmiş, 114 yüksek lisans ve 26 doktora tezi olmak üzere toplamda 140 lisansüstü tezi incelenmiştir. Coğrafya eğitimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler; yılı, türü, üniversitesi, enstitüsü, ana bilim ve bilim dalı, sayfa sayısı, danışmanları ve unvanları, araştırma yöntemi, yazıldığı il, kaynak sayısı ve anahtar kelime sayısı gibi çeşitli ölçütler temelinde incelenmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, en fazla yayınlanan tez türünün yüksek lisans; en fazla tez yayımlanan kurumun Necmettin Erbakan Üniversitesi; en fazla tez çalışmasının hazırlandığı enstitünün Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve ana bilim dalının ise Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, Coğrafya eğitimi alanında hazırlanan lisansüstü tezlerde en sık nitel araştırma yönteminden yararlanıldığı; en fazla danışmanlık yapan akademisyenlerin Mehmet Ünlü, Raziye Çakıcıoğlu Oban ve Taner Çifçi olduğu ve danışmanlık görevini en çok profesör unvanına sahip akademisyenlerin üstlendiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, lisansüstü tezlerin en fazla yayınlandığı ilin Konya olduğu; tezlerde en fazla 0-100 aralığında kaynak sayısından yararlanıldığı ve ortalama 4 anahtar kelime kullanıldığı belirlenmiştir. Bu tez çalışması kapsamında, Coğrafya eğitimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler bibliyometrik yöntemle analiz edilmiş; elde edilen veriler ışığında alanın araştırma eğilimleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study was to conduct a bibliometric analysis of postgraduate theses written in the field of geography education in Turkey between 2020 and 2024. The research utilized bibliometric analysis. Data for the study were obtained from the National Thesis Center of the Publications and Documentation Department of the Council of Higher Education. A total of 140 postgraduate theses were included in the study, including 114 master's theses and 26 doctoral theses. In the study, graduate theses were analyzed by year, type, university, institute, department, branch of science, number of pages, advisors, advisor titles, research method, province of publication, number of sources, and number of keywords. The analysis of the findings shows that the most published type is master's. The highest number of theses by university was published at Necmettin Erbakan University. The institute where the most theses were conducted is the Institute of Educational Sciences. The department is the Department of Turkish and Social Sciences Education. The most studies were conducted in Geography Education. The studies were written between 101 and 150 pages. The academics who provided the most advisory services for graduate theses were Mehmet Ünlü, Raziye Çakıcıoğlu Oban, and Taner Çiftçi. The most advisory services were provided by academics holding the title of professor. The most commonly used method in the study was qualitative research. The province with the most published graduate theses was Konya. The study used a maximum number of references between 0 and 100. A maximum of four keywords were used in graduate theses. The study identified bibliometric analyses of graduate theses using various data.