Hastanede polikliniklere başvuran post covid döneminde olan hastalarda idrar yolu enfeksiyonu
Urinary tract infection in patients with post covid in İzmir Katip Celebi University Ataturk Education and Research Hospital
- Tez No: 957878
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Covid-19 ilişkili sistit, sistit, üriner sistem enfeksiyonu, post-covid, long-covid, Covid-19, Covid-19 associated cystitis, cystitis, urinary tract infection, post-covid, long-covid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Covid-19 tüm dünyada hastane yükünü gerek tanı anında gerekse sonrasında arttırmaktadır. Salgının başında her ne kadar yatan hasta sayısının artışı nedeni ile hastanelerin ve sağlık çalışanlarının çalışma yükü artsa da long-covid tanımlamasından sonra post-covid dönemde hastaların hastaneye ayaktan başvuru sayısı artmıştır. Bu çalışmanın amacı, Covid-19 tanısı aldıktan sonraki 1 yıl içerisinde hastaların idrar yolu enfeksiyonu sıklığı arttıran risk faktörlerini belirlemek ve bu risk faktörlerine göre önlem alabilmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışma, 2020 yılının şubat ayı ve 2021 yılının Ocak ayı arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde“U07.3-Covid-19”kesin tanısı alıp daha sonrasında polikliniklerimize herhangi bir nedenle başvurmuş ve“N30.0-Sistit ve N30.0-Üriner sistem enfeksiyonu ”tanısı almış hastalardan oluşmuştur. Çalışma için herhangi bir örneklem planlamamıştır. Veriler arasında tek protokol ile girişi olan 40 kişi çalışmaya doğrudan alındı. İki ve daha fazla protokol ile girişi olan 289 kişi arasından ilk protokoller baz alınarak 139 kişi de çalışmaya eklendi. Çalışmaya dahil edilmiş olan toplam 179 kişinin de verileri incelediğinde 134 kişinin verilerinin eksik olduğu görülerek çalışmadan dışlandı. Geriye çalışmanın kriterlerine uyan 45 kişi kaldı. 45 kişi TİT değerlerine lökosit ve bakteri değerleri 3' ün üzerinde olan 30 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Parametrelerin post-covid idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkisine Ki Kare Testi ile bakılmıştır. Sonuç: Çalışmaya alınan kişilerin yaşları 30 ile 93 arasında olup medyan değeri 67,50 (+/- 15,79) dir. Cinsiyet ile ilgili verilere bakıldığında kadın cinsiyet 18 kişi olup oranı %60 dır. Erkek cinsiyet 12 kişi olup oranı yüzde 40 tır. Eşlik eden kronik hastalıklar incelediğinde ilk sırada HT (%50) ve ikinci sırada DM (%40) gelmektedir. Çalışmaya katılan kişilerin idrar kültürü sorgulanmış olup 20 kişi (%66,6) nin idrar kültürü olduğu ve 10 kişi (%33,3) nin idrar kültürü olmadığı görülmüştür. İdrar kültüründe üreme varlığına bakıldığında 6 kişi (%30) nin idrar kültüründe üreme olmadığı saptanmıştır. İdrar kültüründe en sık üreyen mikroorganizma E.coli olup 5 kişi (%25) nin kültüründe tespit edilmiştir. TİT verileri incelediğinde ortalama lökosit sayısı 162,20 ±325,01, eritrosit 133,60 ± 387,09 ve bakteri sayısı 29,70 ± 91,81 olduğu bulunmuştur. Kişilerin Covid-19 tanısı aldıktan ne kadar süre sonra İYE tanısı aldıkları sorgulanmış olup 18 kişi (%60) 0-3 aylık dönemde, 9 kişi (%30) 3-6 aylık dönemde ve 3 kişi (%10) 6-12 aylık dönemde İYE tanısı almışlardır. Çalışmada elde edilen veriler ışığında herhangi bir parametre ile Covid-19 kesin tanısı aldıktan sonra üriner sistem enfeksiyonu arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Tartışma: Bu çalışmada Covid-19 tanısı aldıktan sonra üriner sistem enfeksiyonu gelişme sıklığı arasındaki ilişki ve risk faktörleri hakkında anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. CAC ile ilgili yapılan çalışmalar varsayımlar üzerinden ilerlemektedir. Bu çalışma sonucunda CAC ile ilgili yapılacak araştırmalar çok merkezli, karıştırıcı faktörlerin dışlandığı ve parametrelerin net olarak belirlendiği çalışmalar olması gerektiği düşünülmüştür. .
Özet (Çeviri)
Aim: Covid-19 increases the hospital burden all over the world both at the time of diagnosis and after. Although the workload of hospitals and healthcare professionals increased due to the increase in the number of inpatients at the beginning of the epidemic, the number of outpatient visits to the hospital increased in the post-covid period after the definition of long-covid. The aim of this study is to determine the risk factors that increase the frequency of urinary tract infection in patients within 1 year after the diagnosis of Covid-19 and to take precautions according to these risk factors. Materials and Methods: This retrospective study was conducted in İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between February 2020 and January 2021, after receiving a definitive diagnosis of“U07.3-Covid-19”and then applying to our polyclinics for any reason. and patients diagnosed as“N30.0-Cystitis and N30.0-Urinary system infection”. No sample was planned for the study. Among the data, 40 people who entered with a single protocol were directly included in the study. Among 289 people who entered with two or more protocols, 139 people were added to the study based on the first protocols. When the data of a total of 179 people included in the study were analyzed, it was seen that the data of 134 people were missing, and they were excluded from the study. Only 45 people who met the criteria of the study remained. 30 patients with TIT values above 3, leukocyte and bacteria values of 45 people constituted the study group. The relationship of the parameters with post-covid urinary tract infection was examined with the Chi-Square Test. Conclusion: The ages of the people included in the study were between 30 and 93, and the median value was 67.50 +/- 15.79. Looking at the data on gender, the female gender is 18 people and the rate is 60%. The male gender is 12 people and the rate is 40 percent. When concomitant chronic diseases are examined, HT (50%) comes first and DM (40%) comes second. The urine cultures of the people participating in the study were questioned and it was seen that 20 people (66.6%) had a urine culture and 10 people (33.3%) did not have a urine culture. When the presence of growth in the urine culture was examined, it was determined that there was no growth in the urine culture of 6 people (30%). The most frequently grown microorganism in urine culture was E.coli and it was detected in the cultures of 5 individuals (25%). When TIT data were analyzed, the mean leukocyte count was found to be 162.20 ±325.01, erythrocyte 133.60 ± 387.09, and bacterial count 29.70 ± 91.81. It was questioned how long after the diagnosis of Covid-19 people were diagnosed with UTI, 18 people (60%) in 0-3 months, 9 people (30%) in 3-6 months, and 3 (10%) in 6-12 months. They were diagnosed with UTI. In the light of the data obtained in the study, no significant relationship was found between any parameter and urinary tract infection after the definitive diagnosis of Covid-19. Discussion: In this study, no significant results were found about the relationship between the incidence of urinary tract infection and risk factors after the diagnosis of Covid-19. Studies on CAG are based on assumptions. As a result of this study, it was thought that the studies to be conducted on CAG should be multicenter, studies in which confounding factors were excluded and the parameters were clearly determined.