Yüksek sıcaklık süperiletken malzemelerin üretimi ve fiziksel özelliklerinin tayini
Preparation and physical characterization of high temperature superconductors
- Tez No: 95792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Conductivity and superconductivity, Bi(Pb)-Sr-Ca-Cu-0 system, fabrication methods, AC Resistivity, V-I Characteristic, powder x-ray diffraction, SEM(scanning electron microscope)
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKEN MALZEMELERİN ÜRETİMİ VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN TAYİNİ Ahmet KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali GENCER Bu tez çalışmasında, saf Bi203, PbO, SrC03) CaCO^ CuO başlangıç maddeleri ve amonyum nitrat kullanılarak“bulk”şeklinde 110 K 'Iik kritik sıcaklığa sahip Bi(Pb)-Sr-Ca-Cu-0 s öperi let ken bileşikler, katı- hal reaksiyon ve sıvı amonyum nitrat yöntemleri ile değişik tavlama sıcaklıklarında üretildi ve karakterizasyonu yapıldı. Üretilen numunelerde, AC elektriksel direnç ölçümleri ve V-I karakteristikleri genelde 133 Hz sabit frekansta alındı. Bu ölçümlerden mükemmel dia manyetizmaya başlangıç sıcaklıkları tesbit edildi. Numunelerin X- ışını toz difraksiyon desenleri alınarak piklerin şiddetlerinden istenilen yüksek sıcaklık fazı(Bi-2223) ve Bİ-2212 fazının oranları belirlendi ve oluşan fazlara ait birim hücre sabitleri tespit edildi Numunelerin iç yapısı, yapraksı taneleri SEM mikrografından gözlendi. İki method arasmda karşılaştırma yapılarak, 840 °C* de 100 saat tavlan anarak üretilen numunelerin en iyi özelliklere sahip oldukları gözlendi. 2000, 88 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: İletkenlik ve sûperiletkenlik, Bi(Pb)-Sr-Ca- Cu-O sistemi, Üretim Yöntemleri, AC Direnç, V-I Karakteristik, X- ışım toz difraksiyonu, SEM(Scanning Electron Microscope)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis PREPARATION AND PHYSICAL CHARACTERIZATION OF HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTORS Ahmet KILIÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: AssocProf. Dr. Ali GENCER In this thesis, from pure powders of Bi203, PbO, SrC03, CaCOj, CuO and ammonium nitrate, Bi(Pb)-Sr-Ca-Cu-0 superconducting compounds with transition temperature near 110 K were fabricated by using the solid-state reaction and liquid ammonium nitrate methods. The characterization of produced samples were carried out by X-Ray Diffraction(XRD) pattern, ac Resistivity (ACR),V-I Characterisation measurements and scanning electron microscope (SEM) studies. From the analysis of XRD patterns, the ratio of High-Tc (2223) and Bi-2212 phases and their lattice parameters have been determined. ACR and V-I Characterisation measurements were performed on the samples with f = 133 Hz. It is made possible that superconductive properties of the samples including the critical temperature Tc have been determined and flake-like grains of these granular superconductors were also observed from SEM micrographs. Comparison between two methods has been made. Samples prepared at 840 °C with annealing time 100 h appears to be good quality. 2000, 88 pages