Zenginleştirilmiş içeriklerle desteklenen uzaktan eğitim dersinin değerlendirilmesi
An evaluation of a distance learning course enhanced with enriched instructional content
- Tez No: 958136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVKAN KALECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Oyunlaştırma, ÖYS, Akademik Başarı, Öğrenme Yönetim Sistemi, Rozet Sistemi, Karma Yöntem, Distance Education, Gamification, ÖYS, Academic Achievement, Learning Management System, Badge System, Mixed Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite düzeyinde uzaktan eğitim yoluyla verilen bir dersin, oyunlaştırma temelli dijital içeriklerle yapılandırılması sonucunda öğrencilerin akademik başarılarını, motivasyon düzeylerine olan etkisini, yapılan etkileşimli uygulamanın analizlerini ve öğrencilerin bu uygulama ile ilgili görüşlerini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Deneysel süreçte, ders içeriği zenginleştirilmiş video anlatımları, etkileşimli sunumlar ve konu sonu testleri ile yapılandırılmıştır. Öğrencilerin sonraki içeriğe geçişi, bir önceki testten %100 başarı sağlamaları koşuluna bağlanmıştır. Böylece öğrenme sürecine başarı temelli ilerleme ve dijital rozet kazanımı gibi oyunlaştırma unsurları entegre edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinde“Açık ve Uzaktan Öğrenme”dersini alan 96 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılar rastgele şekilde deney (n=48) ve kontrol (n=48) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna oyunlaştırılma unsunrarın yer aldığı öğrenme süreci ile, kontrol grubu ise geleneksel uzaktan eğitim içerikleriyle devam edilmiştir. Veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, eğitimde oyunlaştırma uygulamaları ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS ve TAP yazılımlarıyla analiz edilirken, nitel veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre deney grubundaki öğrenciler hem akademik başarı düzeyleri hem de derse yönelik motivasyonları açısından kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek çıktığı görülmüştür (p < .05). Öğrencilerin oyunlaştırma sürecine dair görüşleri incelendiğinde içeriklerin etkileşimli olması ve tekrar edilebilir yapıdaki testlerin yer alması, öğrenmenin pekiştirildiği ve sistemin motive edici doğasını öne çıkaran olumlu yönde dönütler yer almıştır. Ancak bazı öğrenciler, internet erişim sorunları, zorlayıcı test koşulları ve görsel içerik yoğunluğu gibi sınırlılıkları da ifade etmiştir. Araştırma sonuçları, uzaktan eğitimde oyunlaştırma yaklaşımının sadece öğrenme çıktıları değil, aynı zamanda öğrenci tutumları ve öğrenmeye karşı duyuşsal tepkiler üzerinde de olumlu etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Bu bağlamda çalışma çevrim içi öğrenme ortamlarının daha etkileşimli, motive edici ve öğrenci merkezli biçimde tasarlanmasına yönelik somut öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of structuring a university-level distance education course with gamification-based digital content on students' academic achievement, motivation levels, and perceptions of the implemented interactive application. An explanatory sequential mixed methods design, incorporating both quantitative and qualitative approaches, was employed. In the experimental process, the course content was organized using enriched video lectures, interactive presentations, and end-of-topic quizzes. Access to subsequent content was contingent upon achieving 100% success in the preceding quiz, thereby integrating gamification elements such as mastery-based progression and digital badge acquisition into the learning process. The study group consisted of 96 students enrolled in the“Open and Distance Learning”course at the Faculty of Education of a state university. Participants were randomly assigned to the experimental group (n = 48) and the control group (n = 48). The experimental group engaged in a learning process enhanced with gamification elements, while the control group continued with traditional distance education content. Data collection instruments included an academic achievement test, the Gamification in Education Applications Scale, and a semi-structured interview form. Quantitative data were analyzed using SPSS and TAP software, and qualitative data were evaluated using content analysis. The findings revealed that students in the experimental group scored significantly higher in both academic achievement and motivation compared to those in the control group (p < .05). Student feedback emphasized the motivating nature of interactive content and the benefits of repeatable quizzes in reinforcing learning, although some participants noted limitations such as internet access problems, demanding quiz requirements, and high visual content density. The results demonstrate that a gamification-based approach in distance education positively influences not only learning outcomes but also student attitudes and affective responses toward learning. In this context, the study provides concrete recommendations for designing online learning environments that are more interactive, motivating, and learner-centered.