Kafeinli sakız yoluyla akut kafein alımının kadın voleybolcularda dikey sıçrama performansına etkisi
Effects of acute caffeine i̇ntake via caffeinated chewing gum on vertical jump performance in female volleyball players
  1. Tez No: 958173
  2. Yazar: RABİA AKDARMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUTTALİP AYAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA MERT BİBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kafeinli Sakız, Voleybol, Kafein, Ergojenik Destek, Dikey Sıçrama, Caffeinated Gum, Volleyball, Caffeine, Ergogenic Aids, Vertical Jump
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporcu Beslenmesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma kadın voleybolcularda kafeinli sakız yoluyla akut kafein alımının dikey sıçrama performansına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tek kör plasebo kontrollü çalışma tasarımı kullanılmıştır. Araştırma Türkiye Kadınlar Voleybol Birinci Liginde oynayan 10 kadın voleybol sporcusu ile gerçekleştirilmiştir. İlk gün sporcuların antropometrik ölçümleri yapılmış, kişisel bilgi formu ve kafein tüketim formu bilgileri alınmıştır. Ardından voleybolcular ikinci gün kafeinli sakız uygulaması (KAF) (200 mg) ve üçüncü gün plasebo (kafeinsiz) sakız uygulaması (PLA) olmak üzere iki ayrı günde dikey sıçrama testine katılmıştır. Voleybolcular test öncesi kafeinli sakız (KAF) veya kafeinsiz sakızı (PLA) 5 dakika süreyle çiğnemiş ve ardından 15 dakika sonra testler uygulanmıştır. Dikey sıçrama testleri, çömelme sıçraması (ÇS), karşı hareket sıçraması (KHS) ve blok sıçrama (BS) olmak üzere 3 farklı şekilde gerçekleştirilmiş ve bir“Chronojump”sıçrama matı ile dikey sıçrama yükseklikleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 27.0 paket programı kullanılmıştır. Veriler, bağımlı örneklem t testi, Pearson korelasyon ve etki büyüklüğü analizleri ile değerlendirilmiş; anlamlılık düzeyi p0,05) ve blok sıçrama (BS) yüksekliğine (kafein: 36,61±5,30 cm, plasebo: 37,20±4,75 cm, p>0,05) anlamlı bir etki yaratmadığı görülmüştür. Sonuçlar, sıçrama yüksekliğinde iyileşme hedefleyen sporcuların kafein içeren bir sakız yoluyla 200 mg akut kafein uygulamasının faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of acute caffeine intake through caffeinated chewing gum on vertical jump performance in female volleyball players. A single-blind placebo-controlled study design was used in this study. The study was conducted with 10 female volleyball athletes playing in the Turkish Women's Volleyball First League. Anthropometric measurements of the athletes were taken on the first day and personal information form and caffeine consumption form were filled. The volleyball players then participated in the vertical jump test on two separate days: caffeinated gum administration (CAF) (200 mg) on the second day and placebo (decaffeinated) gum administration (PLA) on the third day. Volleyball players either chewed caffeinated chewing gum (CAF) or decaffeinated chewing gum (PLA) for 5 minutes before the test and then the tests were performed 15 minutes later. Vertical jump tests were performed in 3 different ways: squat jump (SC), countermovement jump (MCS) and block jump (BS) and vertical jump heights were recorded with a“Chronojump”jump mat. SPSS 27.0 software package was used for statistical analysis. Data were evaluated by dependent sample t test, Pearson correlation and effect size analyses; significance level was considered as p0,05) and block jump (BS) height (caffeine: 36,61±5,30 cm, placebo: 37,20±4,75 cm, p>0.05). The results suggest that athletes targeting improvement in jump height may potentially benefit from acute administration of 200 mg of caffeine through a caffeine-containing gum.