Strategies about cross-cultural staff training and adaptation in the food and beverage department: In case of hotels in Azerbaijan
Yiyecek-içecek bölümünde kültürlerarası personel eğitimi ve uyum stratejileri: Azerbaycan'daki oteller örneği
  1. Tez No: 958228
  2. Yazar: AYKHAN ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZİN AÇIK TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, İşletme, Education and Training, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası eğitim, konaklama sektörü, çalışan iletişimi, hizmet kalitesi, uyum, Azerbaycan, yiyecek ve içecek departmanı, personel gelişimi, otel eğitim programları, SPSS analizi, eğitim etkinliği, iş gücü performansı, Cross-cultural training, hospitality industry, employee communication, service quality, adaptability, Azerbaijan, food and beverage department, staff development, hotel training programs, SPSS analysis, training effectiveness, workforce performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu makale, Azerbaycan'daki otellerin yiyecek ve içecek bölümlerinde sistematik eğitimin, özellikle kültürler arası ve hizmet odaklı eğitimin, çalışan iletişimi, esnekliği ve görev performansı üzerindeki etkisini incelemekle ilgilidir. Konaklama sektörünün giderek küreselleşmesiyle birlikte, birinci basamak personelinin farklı kültürlerden gelen misafirlere hizmet sunma kapasitesi, hizmet kalitesinin önemli bir ölçütü olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma, otel sektöründe kültürel olarak yetiştirilmiş bir ortamda çalışan personelin temel yetkinlikleri üzerindeki eğitim müdahalesinin etkisini anlamaya yardımcı olarak mevcut bilgi birikimindeki boşluğu doldurmaya katkıda bulunmaktadır. Özellikle Q2 ve Q1 olmak üzere eğitimle ilgili sorularda sürekli olarak yüksek ortalama değerler gösteren betimsel istatistikler, güçlü çalışan memnuniyetini ortaya koymuştur. 0,967'lik Cronbach Alpha katsayısı, aracın iç tutarlılığını doğrulayarak olağanüstü bir güvenilirlik göstermektedir. Hipotezlerde Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Sonuçlar, deneyim seviyesine göre değişen ve üst düzey personel söz konusu olduğunda yansıtıcı öğrenmeyle desteklenen analitik ve kültürel olarak uyarlanmış eğitim materyallerinin plan değerini vurgulamaktadır. Otel yöneticilerine, departman liderlerine ve eğitmenlere pratik öneriler sunulmaktadır. Makale, Azerbaycan'da gelişmekte olan konaklama sektöründe hizmet kalitesini ve iş gücünün performansını korumak için sürekli, iki dilli ve kültürel olarak duyarlı eğitimin gerekli olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
The paper is concerned with examining the effect of systematic training, especially cross-cultural and service-explicit training, on employee communication, flexibility, and task performance in food and beverage sections of hotels in Azerbaijan. In this growing globalization of the hospitality industry, the capacity of the first line staff to provide services to the guest of various cultures has emerged as the significant test of service quality. The study contributes to filling the gap of the existing body of knowledge, as it helps to understand the impact of the training intervention on core competence of the staff, working in the cultural-bred environment, in the hotel industry. Strong employee satisfaction was shown by descriptive statistics, which showed consistently high mean values for training-related questions, particularly Q2 and Q1. A Cronbach's Alpha of 0.967 verified the instrument's internal consistency, indicating exceptional reliability. Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests were used in the hypotheses. The results emphasize the plan value of analytical and culturally adapted training materials, which are varied according to experience level and favored with reflective learning in the case of senior personnel. Practical suggestions are extended to the managers of hotels, leaders of the departments, and trainers. The paper comes to the conclusion that the ongoing, bilingual and culturally sensitive training is the necessity to maintain the quality of the services and the performance of the workforce in the developing hospitality industry in Azerbaijan.