Algılanan örgütsel politikanın işe yabancılaşma ve kariyerizme etkisinde politik yeteneğin düzenleyici rolü
The moderating role of political skill in the effect of perceived organizational politics on job alienation and careerism
  1. Tez No: 958466
  2. Yazar: CEREN BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA NUR SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Politika Algısı, Politik Yetenek, İşe Yabancılaşma, Kariyerizm, Perceived Organizational Politics, Political Skill, Job Alienation, Careerism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada, algılanan örgütsel politika, politik yetenek, işe yabancılaşma ve kariyerizm arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, örgütsel politika algısının işe yabancılaşma ve kariyerizme etkisini belirlemek ve bu ilişkide politik yeteneğin düzenleyici rolünü tespit etmektir. Araştırma, Malatya ilinde bulunan özel ve kamu bankalarında çalışan 260 beyaz yaka çalışanı üzerinde yürütülmüştür. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS 22.0 ile AMOS 26.0 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, örgütsel politika algısının kariyerizmi anlamlı, orta düzeyde ve pozitif yönde, işe yabancılaşmayı anlamlı yüksek düzeyde ve pozitif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. İşe yabancılaşma ve kariyerizm ilişkisinde anlamlı, yüksek düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Politik yeteneğin, örgütsel politika algısı ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol oynadığı belirlenmiştir. Örgütsel politika algısı ile kariyerizm arasındaki ilişkide politik yeteneğin düzenleyici bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between perceived organizational politics, political skill, job alienation, and careerism were examined. The aim of the resarch is to determine the impact of perceived organizational politics on job alienation and careerism and to identify the moderating role of political skill in this relationship. The study was conducted on 260 white-collar employees working in private and public banks Malatya. Data were collected through a survey method and analyzed using SPSS 22.0 and AMOS 26.0 software. The findings of the study indicate that perceived organizational politics has a significant, moderate and positive effect on careerism and a significant, strong and positive effect job alienation. A significant, strong and positive relationship was also found between job alienation and careerism. It was determined that political skill plays a moderating role in the relationship between perceived organizational politics and job alienation. However, political skill was not found to have a moderating effect on the relationship between perceived organizational politics and careerism.