E-spor oyunlarının bilişsel beceriler, 21. yy. öğrenen becerileri ve öğrenme performansı üzerindeki etkileri
Effects of e-sport games on cognitive skills and learning performance
- Tez No: 958592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZGÜR DURSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Spor, Science and Technology, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: E-spor, Bilişsel beceriler, 21. yy. becerileri, EEG (Elektroensefalografi), Öğrenme performansı, E-sports, Cognitive skills, 21st century skills, EEG (Electroencephalography), Learning performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
E-spor, oyuncuların çeşitli becerilerini geliştiren ve giderek popülerleşen bir oyun türüdür. Alanyazında e-sporun bilişsel becerileri ve 21. yy. öğrenen becerilerini olumlu yönde etkilediğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu becerilerin ise öğrenme süreçlerini olumlu etkilediği bilinmektedir. Ancak e-spor oyunlarının öğrenme performansı üzerindeki dolaylı etkileri ile ilgili sınırlı araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, e-spor oyunlarının geliştirdiği dikkat, çalışan bellek kapasitesi, bilişsel yük kontrolü ve 21. yy. öğrenen becerilerinin öğrenme performansı üzerindeki etkisini ve bu becerilerin öğrenme performansı ile ilişkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda e-spor ile öğrenme performansı arasında köprü olduğu düşünülen, EEG cihazı ile ölçülen bilişsel beceriler ve 21. yy. öğrenen becerileri kullanımı ölçeği ile ölçülen 21. yy. öğrenen becerileri ile ilgili analizler yapılmıştır. Uygulama süreci 8 hafta-16 saat sürmüş, oyun oynama süreci öncesinde ve sonrasında ölçümler yapılmıştır. Katılımcılar 2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılı güz döneminde Bilişim Teknolojileri dersi alan gönüllü katılımcılardan oluşmaktadır. Veri toplama ve oyun oynama süreçleri yüz yüze, Van YYÜ Eğitim Fakültesi bilgisayar laboratuvarında ve araştırmacının EEG ölçüm düzeneği kurduğu odada gerçekleştirilmiştir. Mevcut araştırma sonucunda e-spor oyunlarının çalışan bellek değişkeni kapsamında bilişsel becerileri olumlu yönde etkilediği, 21.yy. öğrenen becerileri üzerinde ise anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Ancak bu becerilerin öğrenme performansı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Ayrıca e-spor oyunlarının geliştirdiği düşünülen bilişsel beceriler ve 21. yy. öğrenen becerileri ile öğrenme performansı arasındaki ilişkinin düşük düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
E-sports is a game type that develops various skills of players and is becoming increasingly popular. There is evidence in the literature that e-sports positively affects cognitive skills and 21st century learner skills. It is known that these skills positively affect learning processes. However, there is limited research on the indirect effects of e-sports games on learning performance. The main purpose of this research is to determine the effects of attention, working memory capacity, cognitive load control and 21st century learner skills developed by e-sports games on learning performance and the relationship between these skills and learning performance. For this purpose, analyses were conducted on cognitive skills measured with the EEG device and 21st century learner skills measured with the 21st century learner skills usage scale, which are thought to be a bridge between e-sports and learning performance. The application process lasted 8 weeks-16 hours, and measurements were made before and after the game playing process. The participants were volunteers taking the Information Technologies course in the fall semester of the 2024-2025 Academic Year. Data collection and game playing processes were carried out face to face, in Van YYU Faculty of Education computer laboratory and in the room where the researcher set up the EEG mechanism. As a result of the current research, it was found that e-sports games positively affected cognitive skills within the scope of working memory variable and did not have a significant effect on 21st century learner skills. However, no significant effect was found on learning performance of these skills. In addition, it was found that the relationship between cognitive skills thought to be developed by e-sports games and 21st century learner skills and learning performance was at a low level.