The influence of packaging colors on purchase intentions: Evidence from Türkiye and Kazakhstan
Ürün ambalaj renklerinin satin alma niyeti üzerindeki etkisi: Türkiye ve Kazakistan'dan örnegi
- Tez No: 958594
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: davranışsal iktisat, tüketici davranışı, ambalaj rengi, bilişsel önyargı, yönlendirme, karar verme, kültürlerarası çalışma, deney, Türkiye, Kazakistan, behavioral economics, consumer behavior, packaging color, cognitive bias, nudging, decision-making, cross-cultural study, experiment, Türkiye, Kazakhstan
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Davranışsal iktisat, son birkaç yıl içinde iktisadi düşüncenin en önemli gelişmelerinden biri olarak öne çıkmıştır. Geleneksel iktisat modelleri insanların her zaman rasyonel kararlar verdiğini varsayarken, davranışsal iktisat, insan tercihlerinin çoğu zaman bilişsel önyargılar, duygular ve zihinsel kısayollar tarafından etkilendiğini kabul eder. Bu çalışma, ambalaj renginin tüketici satın alma kararlarını nasıl etkilediğini incelemektedir. Aynı ürünlerin farklı renk düzenlerinde sunulması yoluyla, rengin yalnızca bir çerçeveleme aracı değil, aynı zamanda davranışsal bir yönlendirme işlevi gördüğü gösterilmiştir. Ayrıca, kültürel ve kuşaklar arası farklılıkların tüketici algısını davranışsal iktisadın temel ilkeleri çerçevesinde nasıl şekillendirdiği ortaya konmuştur. Çalışma, sıcak renklerin genellikle haz odaklı ve dürtüsel tercihlerle (vice) ilişkilendirilmesine; soğuk renklerin ise özdenetim ve sağlıklı tercihlerle (virtue) bağlantılı olmasına odaklanmaktadır. Bu renklerin, tüketicilerin ambalajlara ve pazarlamaya nasıl tepki verdiklerini etkilediği araştırılmıştır. Deneysel bir yöntem kullanılarak, farklı yaş, gelir ve eğitim düzeylerine sahip kişilerden Türkiye ve Kazakistan'da anket yoluyla veri toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics has emerged as one of the most significant advancements in economic thought over the past few decades. Unlike traditional economic models that assume people always make rational decisions, behavioral economics recognizes that human choices are often influenced by cognitive biases, emotions, and mental shortcuts. This study examines how packaging color affects consumer purchasing decisions, by presenting the same products in different color schemes, showing how color acts not only as a framing device but also as a behavioral nudge, revealing how cultural and generational differences shape consumer perception through key principles of behavioral economics. It focuses on how warm colors are often linked to indulgence and impulsive choices, known as vice, and cool colors, usually connected to self-control and healthier options, known as virtue, influence how consumers respond to packaging and marketing. Using an experimental method, data was collected through surveys from people of various ages, income levels, and educational backgrounds in both Türkiye and Kazakhstan.