The case of Saudı Arabıa under Mohammed Bin Selman's leadershıp
Muhammed Bin Selman liderliğinde Suudi Arabistan örneği
  1. Tez No: 958616
  2. Yazar: BAN TALIB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANNAMARIA CSISZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Suudi Vizyonu 2030, yapısal dönüşümler, ekonomik çeşitlendirme, sosyal reformlar, siyasi reformlar, sürdürülebilir kalkınma, Saudi Vision 2030, structural transformations, economic diversification, social reforms, political reforms, sustainable developmen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve (Rejeneratif) Yenileyici Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, Suudi Arabistan Krallığı'nın Prens Muhammed bin Selman döneminde tanık olduğu yapısal dönüşümü, Suudi Vizyonu 2030 ile bağlantılı olarak ekonomik, sosyal ve siyasi açılardan analiz etmektir. Bu bağlamda çalışma, söz konusu dönüşümleri analiz etmek için yapısal dönüşümler teorisini uygulamış ve ardından Krallık'ta gerçekleşen dönüşümler ile BAE ve Katar'da gerçekleşen dönüşümler arasında bazı karşılaştırmalar yapmıştır. Çalışmada resmi konuşmalar, uluslararası kuruluşların raporları, önceki çalışmalar ve akademik makaleler gibi ikincil kaynaklara dayanan nitel bir analiz yaklaşımı benimsenmiştir. Bulgular, Krallığın turizm, teknoloji ve yenilenebilir enerji gibi yeni sektörler geliştirerek petrole olan bağımlılığını azaltmak için çaba sarf ettiğini ortaya koymuştur; NEOM ve Qiddiya gibi projeler ekonomik çeşitliliğin sağlanmasının en önemli örnekleridir. Sosyal düzeyde, çalışma, kadınları güçlendiren ve eğitimi iyileştiren önemli reformlar gösterdi ve muhafazakar grupların direnişiyle karşılaşılan bazı zorluklara rağmen, sosyal ve eğitim haklarının geliştirilmesine katkıda bulundu. Siyasi reformlar düzeyinde, şeffaflığın artırılması ve yolsuzlukla mücadele, Krallığın aradığı siyasi sistemin istikrarına katkıda bulunmaktadır. Ancak Krallık, bazı geleneksel grupların sosyal ve siyasi alanlarda değişime direnmesi gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. Çalışma, bu yapısal dönüşümlerin, daha çeşitli ve sürdürülebilir bir toplum ve ekonomi inşa etme yolunda önemli ilerlemelerle birlikte Suudi Vizyonu 2030'a ulaşma yolunda temel adımları temsil ettiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the structural transformation the Kingdom of Saudi Arabia is witnessing during the rule of Prince Mohammed bin Salman in economic, social, and political perspectives related to Saudi Vision 2030. In this regard, the study applied the theory of structural transformations to analyze such transformations and then made some comparisons between those transformations that took place in the Kingdom and others in the UAE and Qatar. The study adopted a qualitative analysis approach based on secondary sources, including official speeches, reports from international organizations, previous studies, and academic articles. The findings revealed that the Kingdom is striving with effort to decrease its dependence on oil by developing new sectors like tourism, technology, and renewable energy; projects such as NEOM and Qiddiya are the most prominent examples of achieving economic diversification. On the social level, the study showed major reforms that empowered women and improved education and, despite some challenges with resistance from conservative groups, contributed to an enhancement of social and educational rights. On the level of political reforms, the enhancement of transparency and fighting against corruption contributes to the stability of a political system the Kingdom seeks. However, the Kingdom faces several challenges, such as the resistance of some traditional groups to change in the social and political spheres. The study concluded that these structural transformations represent essential steps towards achieving Saudi Vision 2030, with significant progress towards building a more diverse and sustainable society and economy.