Fermatean Bulanık küme teorisi ile Şanghay ve Mersin limanlarında verimlilik kriterlerinin analizi: AHP ve COCOSO yöntemlerinin entegrasyonu
Analysis of efficiency criteria at Shanghai and Mersin ports using Fermatean Fuzzy set theory: Integration of AHP and COCOSO methods
- Tez No: 958623
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Matematik, İşletme, Marine, Mathematics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liman Verimliliği 1, Bulanık AHP 2, Fermatean Bulanık COCOSO 3, Konteyner Limanı 4, Çok Kriterli Karar Verme 5, Port Efficiency 1, Fuzzy AHP 2, Fermatean Fuzzy COCOSO 3, Container Port 4, Multi-Criteria Decision Making 5
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Uluslararası ticaretin hızla artmasıyla birlikte konteyner limanları, stratejik lojistik ağların merkezine yerleşmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin önde gelen konteyner limanlarından Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile dünyanın en yüksek konteyner hacmine sahip Şanghay Limanı (SIPG) operasyonel verimlilik açısından karşılaştırılmıştır. Analizde vinç sayısı, rıhtım uzunluğu, stok alanı, yıllık konteyner hacmi ve personel sayısı olmak üzere beş ana kriter ele alınmıştır. Sezgisel Bulanık Üçgensel Derecelendirme yöntemiyle kriterler bulanık sayılara çevrilmiş, Bulanık AHP ile ağırlıklandırılmış ve Fermatean Bulanık COCOSO yöntemiyle performans sıralaması yapılmıştır. Sonuçlar, SIPG'nin yüksek teknoloji ve altyapı ile daha verimli olduğunu; MIP'nin ise bölgesel avantajına rağmen altyapı ve otomasyon açısından geri kaldığını göstermektedir. Çalışma, limanların sürdürülebilir rekabet için teknoloji ve altyapıya öncelik vermesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As international trade continues to expand rapidly, container ports have become central to strategic logistics networks. This study comparatively analyzes the operational efficiency of Mersin International Port (MIP), one of Turkey's leading container ports, and the Port of Shanghai (SIPG), which has the highest container volume in the world. Five main criteria were considered in the analysis: number of container cranes, quay length, container storage area, annual container volume, and number of personnel. The criteria were converted into fuzzy numbers using the Intuitionistic Fuzzy Triangular Rating method, weighted with Fuzzy AHP, and performance scores were generated by ranking with the Fermatean Fuzzy COCOSO method. The results indicate that SIPG is more efficient due to its advanced technology and strong infrastructure, while MIP, despite its regional competitive advantage, lags behind in infrastructure and automation. The study reveals that in order for container ports to achieve sustainable competitive advantage, priority should be given to infrastructure investments and technological developments.