Fen bilimleri dersinde öğrencilerin kesişen kavramlar hakkındaki yetkinliklerinin incelenmesi
Examing of student's competencies about crosscutting concepts in science course
  1. Tez No: 958741
  2. Yazar: GİZEM NUR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, Kesişen kavramlar, Madde ve Değişim, Science Curriculum, Crosscutting Concepts, Matter and Change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kesişen kavramlar farklı disiplinlerde yer alan bilgileri tutarlı bir düzen içinde bilimsel temele dayandırarak bilimsel bilginin yapılandırılmasında perspektif oluşturmaya olanak sağlar. Bu boyutuyla öğretim programları içerisinde öğrencilere kazandırılması hedeflenen yetkinlikler arasında yer alır. Bu çalışmada fen bilimleri dersi 5. sınıf madde ve değişim ünitesine yönelik kesişen kavramlarla bütünleştirilmiş etkinliklerin tasarlanması ve bu etkinliklerin uygulandığı 5. sınıf öğrencilerinin kesişen kavramlar ile ilgili yetkinliklerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında özel bir eğitim kurumunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 6 erkek ve 5 kız olmak üzere toplam 11 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada özel durum desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Öğrencilerin kesişen kavramlarla bütünleştirilmiş etkinliklerle etkileşime girmeleri bir durum olarak ele alınmıştır. Çok sayıda etkinlik hakkındaki öğrencilerin etkileşimleri ise bütüncül tek durumu oluşturmaktadır. Çalışmanın veri toplama araçları; araştırmacı tarafından geliştirilen Etkinlik Değerlendirme Aracı, Kesişen Kavramları Değerlendirme Rubriği (KKDR) ve olaylar ve durumlar hakkında görüşme formudur. Çalışmadan elde edilen bulgular incelendiğinde ilk ve son etkinlik arasında öğrencilerin kesişen kavramları kullanımlarında belirgin bir artış görülmüştür. Ayrıca bilimsel düşünme sürecinde öğrenciler, en belirgin eğilimi Örüntüler ve Neden-Sonuç kesişen kavramlarında göstermişlerdir. Buna göre kesişen kavramlarla bütünleştirilmiş etkinliklerin öğrencilerin bu konudaki yetkinliklerini geliştirdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Crosscutting concepts enable the structuring of scientific knowledge by establishing a consistent framework based on scientific principles across different disciplines. In this regard, they are among the competencies that teaching programs aim to impart to students. This study aims to design activities integrated with crosscutting concepts for the 5th-grade science course unit on matter and change and to examine the competencies of 5th-grade students who participated in these activities in relation to crosscutting concepts. The research was conducted in a private educational institution during the 2023-2024 academic year. The study group consisted of 11 students, 6 boys and 5 girls. A holistic single-case design was used in the study. The students' interaction with activities integrated with intersecting concepts was considered as a case. The students' interactions with multiple activities constituted the holistic single case. The data collection tools used in the study were the Activity Assessment Tool, the Crosscutting Concepts Assessment Rubric (CCAR), and an interview form about events and situations, all of which were developed by researchers. When the findings of the study were examined, a significant increase was observed in the students' use of intersecting concepts between the first and last activities. Additionally, in the scientific thinking process, students showed the most prominent trend in the intersecting concepts of Patterns and Cause-Effect. Accordingly, it was revealed that activities integrated with intersecting concepts developed students' competencies in this area.