Edirne il merkezinde 0-6 yaş grubu çocukların ebeveynlerinde aşı reddi ve aşıya yönelik bilgi tutumları
Vaccine rejection in the parents of 0-6 year group children in Edirne and their knowledge and attitudes to the vaccine
  1. Tez No: 959096
  2. Yazar: CEREN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı karşıtlığı, aşı reddi, aşı tereddüdü/kararsızlığı, aşılanma, bağışıklama
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, Edirne il merkezindeki 0-6 yaş çocuğu olan ebeveynlerin aşı reddi ve aşıya yönelik bilgi tutumlarını tespit etmeyi amaçlamamıştır. Çalışmanın örneklemini Edirne'deki aile sağlığı merkezlerine kayıtlı 0-6 yaş çocuğu olan gönüllü ebeveynler oluşturmuş olup 374 kişidir. Veriler katılımcıların sosyo demografik bilgileri, ebeveynlerin kendi sağlık ve aşılanma durumları, çocuklarının aşılanma durumları, aşıyla ilgili genel bilgilere yönelik 41 sorudan ve 21 soruluk aşı karşıtlığı düşünce ölçeği (AKDÖ)'den oluşan anket aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların 279'u (%83,5) kadın, 55'i (%16,5) erkek cinsiyette olup yaş ortalaması 31,85±5.9 yıl olarak saptanmıştır. Aşı reddi yapan bir ebeveyn tespit edilmiş olmakla birlikte aşılanma konusunda tereddüt ettiğini, isteksiz davrandığını beyan eden katılımcı yüzdesi %17,4'tür. Tereddüt nedenleri temel olarak yan etkiden ve hastalıktan korkmak olup, bilgi eksikliği ve yanlış bilgiden kaynaklanmaktadır. Tereddüt içinde hissetme/isteksizlik ile eğitim düzeyi ve çocuk sayısı arasında anlamlı ilişki bulunmazken, yeni ebeveyn olanlarda anlamlı ilişki saptanmıştır. Katılımcıların beşte biri aşıların yararı kadar zararı da olabileceği önermesine katılmaktadır. Bu nedenle ebeveynlere aşı yaptırmadığı takdirde doğabilecek riskler daha açıklayıcı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Çocuğunu aşılatma konusunda isteksiz hissetme, erişkinlik döneminde aşı reddetme, çocuğuna aşısını geç yaptırma, düşük eğitim düzeyine sahip olma ve çevresinde aşı ile ilgili olumsuz deneyim yaşama ile aşı tereddüdü/karşıtı düşüncenin arttığı bulundu. Ebeveynin 76 çocuğunda kronik hastalık olması, alerjik hastalık olması, aşı sonrası yan etki yaşama durumu ile aşı tereddüdü/karşıtı düşünce arasında ise anlamlı ilişki bulunmamıştır. Aşıların kabul süreci, aşıların tamamının reddi ve kabulü arasında dinamik bir süreçtir. Bu sürecin değişkenleri, sağlık çalışanları tarafından bağlama özgü olarak değerlendirilmelidir. Sağlık çalışanları olarak aşı kabulünü gerçekleştirmek için çalışmalıyız.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the vaccine rejection and knowledge, and attitudes of parents with 0-6 year old children in Edirne city center. Volunteer parents with 0-6 year old children registered to family health centers in Edirne constituted the study sample and it is 374 people. The data were collected from 41 questions were about the socio-demographic information of the participants, the parents' own health and vaccination status, the vaccination status of their children, and general information about the vaccination, with also a 21-item antivaccine thought scale. Of the participants, 279 (83.5%) were female and 55 (16.5%) were male, with a mean age of 31.85±5.9 years. As one parent who refused vaccination was identified, the percentage of participants who stated that they were hesitant about vaccination is 17.4%. The reasons for hesitation are fear of side effects and disease, and it is due to the lack of information and wrong information. Although there there was no significant relationship between feeling hesitant and education level and number of children, in new parents this showed a significant relationship. One-fifth of the participants agree with the proposition that vaccines can cause harm as well as benefit. For this reason, the risks that may arise if parents do not vaccinate should be explained more clearly. Feeling reluctant to have their child vaccinated, refusing to vaccinate in adulthood, having their child vaccinated late, having a low education level, and having a negative 78 experience about vaccination in the environment were found to increase hesitancy/anti-vaccine thinking. There was no significant relationship between the parent's child having a chronic disease, allergic disease, post-vaccine side effects, and hesitation/anti-vaccine thinking. The acceptance process of vaccination is a dynamic process between rejection and acceptance of all vaccines. Variables of this process should be considered context-specific by healthcare professionals. As healthcare professionals, we must work to achieve vaccine acceptance.