Pozitif psikolojik sermayenin çalışanın davranışsal sonuçlarına etkisi: Akademisyenler üzerine bir araştırma
The effect of positive psychological capital on employee behavioral results: A research on academics
  1. Tez No: 959459
  2. Yazar: DENİZ DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİBBİ SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Tatmini, İş Performansı, Pozitif Psikoloji, Positive Psychological Capital, Job Satisfaction, Job Performance, Positive Psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, akademisyenlerin pozitif psikolojik sermayelerinin davranışsal sonuçlarından iş performansına ve iş tatminlerine etkilerini tespit etmek amacıyla, Piri Reis Üniversitesi'nde tam zamanlı olarak görev yapan 127 akademisyen ile yapılmıştır. Katılımcılara dağıtılan anketler yoluyla veri toplanmış ve bütün analizler SPSS 2007 ve SPSS AMOS programları kullanılarak yapılmıştır. Yapılan yapısal eşitlik modellemesi ile akademisyenlerin pozitif psikolojik sermayelerinin görev performansları, bağlamsal performansları ve iş tatminleri üzerinde anlamlı ve aynı yönlü bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada, yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, sektörel tecrübe gibi demografik değişkenlerinin anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığı t testi ve ANOVA testleriyle analiz edilmiştir. Yapılan farklılık testleri sonuçlarına göre, kadın katılımcıların iş tatminlerinin erkeklerin iş tatminlerinden yüksek olduğu bulunmuştur. Medeni duruma göre ise, evlilerin pozitif psikolojik sermayeleri ve bağlamsal performansları bekarların pozitif psikolojik sermayeleri ve bağlamsal performanslarından yüksek bulunmuştur. Katılımcıların daha önce sektörel tecrübesi olanların iş performansı sektörel tecrübesi olmayanların iş performansından daha yüksektir. Akademik unvana göre anlamlı bir farklılık yoktur. Katılımcılardan yüksek lisans mezunlarının iş tatminleri lisans ve doktora mezunlarının iş tatminlerinden daha yüksektir. 60-71 yaş arası katılımcıların pozitif psikolojik sermayeleri 24-35 yaş arası katılımcıların pozitif psikolojik sermayelerinden yüksektir. Piri Reis Üniversitesi'nde çalışma süresine ve akademisyenlikteki toplam çalışma süresine göre anlamlı bir farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 127 full-time academics at Piri Reis University to determine the effects of academics' positive psychological capital on job performance and job satisfaction Data was collected through surveys distributed to the participants, and all analyses were conducted using SPSS 2007 and SPSS AMOS. Structural equation modeling determined that academics' positive psychological capital has a significant and parallel effect on their task performance, contextual performance, and job satisfaction. In this study, t-tests and ANOVAs were used to analyze whether demographic variables such as age, gender, marital status, educational background, and sectoral experience constituted a significant difference. According to the results of the difference tests, female participants were found to have higher job satisfaction than male participants. Regarding marital status, married participants had higher positive psychological capital and contextual performance than single participants. Participants with previous industry experience had higher job performance than those without. There was no significant difference based on academic title. Among participants, master's degree holders had higher job satisfaction than bachelor's and doctoral degree holders. Participants aged 60-71 had higher positive psychological capital than participants aged 24-35. There was no significant difference based on length of service at Piri Reis University or total length of service in academia.