Birleşik ve standart dinamik stretching hareketlerinin genç sporcuların atletik performanslarına akut etkisi
Acute effect of compound and standard dynamic stretching movements on the athletic performance of young athletes
  1. Tez No: 959840
  2. Yazar: KAAN ALPASLAN YAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Hareket Modeli, Motorik Performans Testi, Basketball, Movement Model, Motor Performance Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, farklı dinamik germe hareket modellerinin genç erkek basketbolcularda akut motorik performans üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 11-16 yaş aralığında, ortalama yaşları 12.96 ± 1.81yıl, boyları 164.92 ± 13.3cm ve vücut kütleleri 55.74 ± 13.78kg olan 27 lisanslı basketbolcu katılmıştır. Katılımcılara altışar hareketten oluşan standart dinamik germe (SDG) ve birleşik dinamik germe (BDG) protokolleri uygulanmıştır. Her bir hareket için 3 saniye germe süresiyle 16 tekrar, toplamda 1 set halinde, akıcı tempoda ve hareketler arasında 10 saniye aktif dinlenme süresi verilerek uygulanmıştır. Protokoller 3 gün arayla ayrı günlerde yapılmış ve her uygulamanın ardından aktif sıçrama testi (AST), skuat sıçrama testi (ST), 30 metre sürat testi (30m ST) ve 505 çeviklik testi (505 ÇT) 30 saniye aralıklarla uygulanmıştır. Verilerin normallik dağılımları Shapiro-Wilk testiyle değerlendirilmiş, normal dağılım gösteren AST ve 30m ST testleri için t-testi, diğer testler için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Ayrıca, korelasyon analizlerinde AST ve 30m ST için Pearson, ST ve 505 ÇT için Spearman korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. BDG ve SDG protokolleri sonrası AST, ST, 30m ST ve 505 ÇT test sonuçları arasında sırasıyla r = 0.849, r = 0.817, r = 0.958 ve r = 0.951 pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to compare the effects of different dynamic stretching movement models on acute motoric performance in young male basketball players. 27 licensed basketball players between the ages of 11 December and 16 years, with an average age of 12.96 ± 1.81years, height of 164.92 ± 13.3cm and body mass of 55.74 ± 13.78kg participated in the study. Standard dynamic stretching (SDG) and combined dynamic stretching (BDG) protocols consisting of six movements were applied to the participants. 16 repetitions with a stretching time of 3 seconds were applied for each movement, in total in 1 set, at a Decelerating pace and with 10 seconds of active rest time between movements. The protocols were performed on separate days Decembers 3 days apart and active jump test (AST), squat jump test (ST), 30 meter speed test (30m ST) and 505 agility test (505 CT) were performed at 30 second intervals after each application. The normality distributions of the data were evaluated by Shapiro-Wilk test, t-test was used for AST and 30m ST tests with normal distribution, Wilcoxon test was used for other tests. In addition, Pearson correlation coefficients were calculated for AST and 30m ST, and Spearman correlation coefficients were calculated for ST and 505 CT in correlation analyses. Positive and statistically significant relationships were found between AST, ST, 30m ST and 505 Dec test results after the BDG and SDG protocols, r = 0.849, r = 0.817, r = 0.958 and r = 0.951, respectively (p0.05).