İlköğretim okul müdürlerinin yaşadıkları sorunlar ve sorun çözüm stratejileri
Problems of primary school principals problem sources and support strategies
- Tez No: 959848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okul Müdürleri, Okul Yönetimi, Paydaşlar Yönetimi, Kaynak Yetersizliği, Diplomasi, Primary School Principals, School Management, Stakeholders Management, Lack Of Resources
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, ilköğretim okulu müdürlerinin karşılaştıkları sorunları, bu sorunların kaynaklarını ve bu sorunlarla başa çıkmak için kullanılan stratejileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, müdürlerin deneyimlerini derinlemesine anlamak ve bu deneyimlerin arkasındaki anlamları ortaya çıkarmak için nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak katılımcılardan detaylı veriler elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 öğretim yılında İstanbul Anadolu Yakası'nda Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı 20 özel ilköğretim okulu müdürü oluşturmaktadır. Verilerin analizi sürecinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonunda, ilköğretim okulu müdürlerinin öğrencilerle ilgili olarak davranış problemleri, bireysel öğrenme ihtiyaçları ve sosyal uyum zorlukları gibi sorunlarla sıklıkla karşılaştığı tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümünde rehberlik desteği, bireysel yaklaşımlar ve ekip çalışması gibi yöntemlerin etkili olduğu bulunmuştur. Araştırma sonunda, öğretmenlerle ilgili olarak motivasyon eksikliği, mesleki destek yetersizlikleri ve iletişim problemlerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Müdürlerin bu sorunların üstesinden gelmek için mesleki gelişim seminerleri, geri bildirim mekanizmaları ve sosyal etkinlikler gibi araçları kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırma sonunda velilerle yaşanan sorunların bireysel beklentilerin okul düzenine etkileri, iletişim eksiklikleri ve kaynak yetersizliklerinden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Müdürlerin bu sorunları çözmek için etkili iletişim, empati ve kaynak geliştirme stratejileri uyguladığı belirlenmiştir. Genel olarak, araştırma sonunda okul müdürlerinin karşılaştıkları sorunların çözümünde etkili liderlik, iletişim ve iş birliğinin kritik bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the problems faced by primary school principals, the sources of these problems and the strategies used to cope with these problems. The research was conducted with phenomenology design, which is one of the qualitative research methods, in order to understand the experiences of principals in depth and to reveal the meanings behind these experiences. In this context, detailed data were obtained from the participants using a semi-structured interview form. The study group of the research consists of 20 private primary school principals affiliated to the Ministry of National Education (MoNE) on the Anatolian Side of Istanbul in the 2024-2025 academic year. Content analysis method was used in the data analysis process. At the end of the research, it was determined that primary school principals frequently encountered problems such as behavioural problems, individual learning needs and social adaptation difficulties. Methods such as guidance support, individual approaches and teamwork were found to be effective in solving these problems. At the end of the research, it was determined that lack of motivation, inadequate professional support and communication problems stand out in relation to teachers. It was found that principals used tools such as professional development seminars, feedback mechanisms and social activities to overcome these problems. In addition, the study revealed that the problems experienced with parents stemmed from the effects of individual expectations on school organisation, lack of communication and lack of resources. It was determined that principals used effective communication, empathy and resource development strategies to solve these problems. In general, the study revealed that effective leadership, communication and collaboration are critical in solving the problems faced by school principals.