Hasta güvenliği teslim aracı kullanımına ilişkin yoğun bakım hemşirelerinin görüşlerinin belirlenmesi: Miks metot örneği
Determination of intensive care nurses' opinions on the use of a patient safety handover tool: A mixed methods study
- Tez No: 959890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA GÖKDERE ÇİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşire, yoğun bakım, hasta teslimi, hasta güvenliği, SBAR, Nurse Manager, Intensive Care Unit, Patient Handover, Patient Safety, SBAR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Hasta tesliminde etkili ve standart bir iletişim sağlamak amacıyla çok sayıda araç geliştirilmiş olup en yaygın kullanılan ve kanıt değerleri yüksek devir teslim aracı SBAR (situation- background- assessment- recommendation)'dır. Bu araştırma hasta güvenliği teslim aracı kullanımına ilişkin yoğun bakım hemşirelerinin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel ve nitel tasarımda, Ekim 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında, bir üniversite hastanesi ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir şehir hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yürütülmüştür. Veriler 87 yoğun bakım hemşiresinden (“Hemşire Veri Formu”ve“SBAR Geribildirim Formu”) ve 13 yönetici hemşireden (“Hemşire Veri Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”) toplanmıştır. Yoğun bakımlarda SBAR ile hasta teslimi üzerine bilgilendirme toplantıları yapılmış, ardından bir ay boyunca hemşirelerden SBAR teslim aracına uygun hasta teslimi yapmaları istenmiştir. Bir ayın sonunda hemşirelerden ve yöneticilerinden geribildirim alınmıştır. Nicel veriler IBM SPSS 25.0 istatistik programı, nitel veriler ise MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Nöbet teslimlerinde SBAR teslim aracı kullanmaya devam etmek isteyen yoğun bakım hemşirelerinin oranı %87,4 olarak hesaplanmıştır. Nitel analizler sonucunda ise dört ana tema, dokuz alt temaya ulaşılmıştır. Ana temalar“Hasta teslimindeki sorunları çözümlemede kullanılan yöntemler”,“Hasta teslim sürecinin geliştirilmesine ilişkin öneriler”,“Hasta teslim sürecinde karşılaşılan sorunların nedenleri”ve“SBAR kullanımına ilişkin değerlendirmeler”olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda hemşirelerin teknoloji destekli SBAR kullanımını ve personel eğitiminin yapılmasını önerdikleri görülmüştür. SBAR kullanımının ekip içi iletişimi güçlendirdiği ve hasta güvenliği ihlallerini azalttığı ifade edilmiştir. Bu çerçevede hastanelerde SBAR teslim aracının kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik gerçekleştirilecek gelecekteki araştırmaların teknoloji temelli, eğitim odaklı ve ekip iş birliği ile planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A large number of tools have been developed to ensure effective and standardized communication during patient handovers, and the most commonly used and highly evidence-based handover tool is SBAR (Situation-Background-Assessment-Recommendation). This study was conducted to determine the opinions of intensive care nurses regarding the use of the patient safety handover tool. The study was conducted with a quantitative and qualitative design between October 2024 and March 2025 in the intensive care units of a university hospital and a city hospital affiliated with the Ministry of Health. Data were collected from 87 intensive care nurses (using the“Nurse Data Form”and the“SBAR Feedback Form”) and from 13 nurse managers (using the“Nurse Data Form”and the“Semi-Structured Interview Form”). Information meetings were held in the intensive care units regarding patient handover using SBAR, and then, for a period of one month, nurses were asked to perform patient handovers in accordance with the SBAR handover tool. At the end of the month, feedback was received from both the nurses and the managers. Quantitative data were analyzed using IBM SPSS 25.0 statistical software, and qualitative data were analyzed using the MAXQDA software. The rate of intensive care nurses who wished to continue using the SBAR handover tool during shift handovers was calculated as 87.4%. As a result of the qualitative analyses, four main themes and nine sub-themes were identified. The main themes were determined as“Methods used to solve problems in patient handover,”“Suggestions for improving the patient handover process,”“Reasons for the problems encountered during the handover process,”and“Evaluations regarding the use of SBAR.”As a result of the study, it was observed that nurses recommended the use of technology-supported SBAR and the implementation of staff training. It was stated that the use of SBAR strengthens intra-team communication and reduces patient safety violations. In this context, it is recommended that future studies aiming to expand the use of the SBAR handover tool in hospitals be planned in a technology-based, education-oriented manner and in cooperation with healthcare teams.