A DEMATEL-based occupational risk assessment model proposition for construction projects
İnşaat projeleri için DEMATEL temeli bir mesleki risk değerlendirme modeli önerisi
- Tez No: 960028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, ÇKKV, DEMATEL, SHASSIC
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnşaat sektörü doğası gereği mesleki risklerle doludur ve bu nedenle çalışanların güvenliği ve sağlığı için etkili yönetim sistemlerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bu tez, mesleki risklerin değerlendirilmesi ve azaltılması amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Sistemi (OHSAS) ile İnşaatta Güvenlik ve Sağlık Değerlendirme Sistemi (SHASSIC) entegrasyonunu kapsamlı bir çerçeve olarak incelemektedir. Çalışmada, Karar Verme Deneme ve Değerlendirme Laboratuvarı (DEMATEL) yöntemi kullanılarak her iki sistemin çeşitli bileşenleri arasındaki karşılıklı ilişkiler belirlenip analiz edilmiştir. Nitel değerlendirmeler ile nicel analizlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla sağlam bir risk değerlendirme modeli geliştirilmiştir. Sonuçlar, OHSAS ve SHASSIC sistemlerinin DEMATEL yöntemi ile birlikte uygulanmasının risklerin sistematik bir şekilde değerlendirilmesini sağladığını ve iş yerindeki kazaların azaltılmasına yönelik proaktif önlemlerin alınmasını teşvik ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The construction industry is inherently fraught with occupational risks, necessitating effective management systems to ensure worker safety and health. This thesis explores the integration of the Occupational Health and Safety Assessment System (OHSAS) and the Safety and Health Assessment System in Construction (SHASSIC) as a comprehensive framework for evaluating and mitigating these risks. By leveraging the Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) method, this study identifies and analyzes the interrelationships between various components of each system and tries to employ a mixed-method approach, combining qualitative assessments with quantitative analyses to develop a robust risk evaluation model. The results demonstrate that the combined application of OHSAS and SHASSIC, supported by DEMATEL, not only facilitates a systematic evaluation of risks but also promotes proactive measures to reduce incidents in the workplace.