Epstein-barr virus enfeksiyonunun iki yıllık seroprevalansı, viral yük durumu ve bazı risk faktörlerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the two-year seroprevalence, viral load status, and certain risk factors of Epstein-barr virus infection
  1. Tez No: 960029
  2. Yazar: AMIRMASOUD MOHAMMADGHARIBANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif enfeksiyon, Epstein-Barr virüsü (EBV), moleküler tanı, PCR, seroprevalans, Active infection, Epstein-Barr virus (EBV), molecular diagnosis, PCR, seroprevalence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde 2022–2024 yılları arasında Epstein-Barr virüs (EBV) enfeksiyonuna yönelik yapılan serolojik (VCA IgG, VCA IgM, EBNA IgG, EBNA IgM) ve moleküler (EBV DNA PCR) test sonuçlarının retrospektif olarak analiz edilmesidir. Hastaların yaş ve cinsiyet dağılımları ile test sonuçlarının mevsimsel ve demografik özelliklere göre dağılımı değerlendirilmiş; serolojik ve moleküler tanı yöntemlerinin birlikte kullanımının tanısal katkısı incelenmiştir. Ayrıca, EBV enfeksiyonunun bölgesel seroprevalansı ve epidemiyolojik özelliklerinin ortaya konmasıyla, klinik uygulamalara ve sağlık politikalarına veri sağlanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Retrospektif ve tanımlayıcı araştırmada, 2022–2024 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda EBV enfeksiyonu şüphesiyle serolojik (VCA IgG, VCA IgM, EBNA IgG, EBNA IgM) ve moleküler (EBV DNA PCR) testleri yapılan hastaların tıbbi kayıtları incelenmiştir. Veriler, hastane otomasyon sistemi ve LIMS üzerinden temin edilmiş; yaş, cinsiyet, mevsim ve test türüne göre analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler IBM SPSS Statistics programıyla yapılmış, hasta verileri anonimleştirilerek etik ilkelere uygun şekilde kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 5725 hastanın verileri değerlendirildi. EBV-VCA IgG %87,5, VCA IgM %69,6, EBNA IgG %79,8 oranında pozitif bulundu. PCR testi yapılanlarda %24,3 aktif enfeksiyon saptandı. Klinik faz analizinde %38 aktif enfeksiyon, %33 reaktivasyon, %5 geçirilmiş enfeksiyon ve %2 latent faz gözlendi. Aktif enfeksiyon çocuk ve genç erişkinlerde daha yaygındı. Sonuç: Erzurum ve çevresinde EBV enfeksiyonu yaygındır; aktif vakalar özellikle çocuk ve gençlerde yüksektir. Serolojik ile moleküler testlerin birlikte kullanımı tanısal doğruluğu artırarak bölgesel epidemiyoloji ve toplum sağlığına değerli veriler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to retrospectively analyze serological (VCA IgG, VCA IgM, EBNA IgG, EBNA IgM) and molecular (EBV DNA PCR) test results for Epstein-Barr virus (EBV) infection at Atatürk University Research Hospital between 2022 and 2024. Age, gender, and seasonal-demographic distribution of results were evaluated. The study also assesses the effectiveness of diagnostic methods and provides insights into regional seroprevalence, epidemiology, and public health. Material and Method: This retrospective and descriptive study evaluated medical records of patients tested for EBV infection (VCA IgG, VCA IgM, EBNA IgG, EBNA IgM, and EBV DNA PCR) at Atatürk University Hospital between 2022 and 2024. Data were obtained via the hospital automation and LIMS systems and analyzed by age, sex, season, and test type. Statistical analysis was performed using IBM SPSS, and all patient data were anonymized in accordance with ethical principles. Results: Total 5725 hospital data were evaluated. 87.5% EBV-VCA IgG, 69.6% VCA IgM, 79.8% EBNA IgG were positive. 24.3% active infection detected in PCR tests. Klinik faz analizinde 38% active infection, 33% reactivasiyon, 5% passed infection and 2% latent phase gözlendi. Active infection in children and young adults Conclusion: EBV infection is widespread in Erzurum and its surroundings; active cases are particularly high among children and adolescents. The combined use of serological and molecular tests has increased diagnostic accuracy and provided valuable data for local epidemiology and public health.