Tip 2 diyabet hastalarının diyabet ilaçları ve kan regülasyonfaktörleri ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of type 2 diabetes patients regarding antidiabetic medications and blood glucose regulation factor
- Tez No: 960036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÇAĞRI AYDIN, DOÇ. DR. BÜŞRA DİNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Bilinç, Diyabet, Eğitim, Farmakoterapi, İlaç Etkileşimi, Kan Şekeri Regülasyonu, Awareness, Blood Glucose Regulation, Diabetes, Drug Interaction, Education, Nutrition, Pharmacotherapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabet hastalarının kullandıkları diyabet ilaçlarının, besinler ve diğer ilaçlarla olan potansiyel etkileşimleri ve kan şekeri regülasyonunu sağlama konusunda sahip oldukları bilgi düzeyini anlamak ve değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya özel olarak hazırlanan, diyabet hastalarının ilaç kullanımı, beslenme alışkanlıkları, besinler ve diğer ilaçlarla etkileşim bilgileri ve kan şekeri regülasyonuna ilişkin bilgi düzeylerini ölçen yüzyüze olarak yapılan bir anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, katılımcıların çoğu diyabet ilacı kullandığını ve bu ilaçları düzenli aldığını belirtmiştir. Ancak ilaç-besin etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olanların sayısı oldukça azdır. Yarısından fazlası hedef kan şekeri düzeyini bilmekte, buna rağmen sağlık profesyoneli takibi düşüktür. Nitel veriler, hastaların bir kısmının diyabetik yaşam tarzını benimsediğini, diğerlerinin ise bu konuda yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu araştırma, tip 2 diyabet hastalarının ilaç kullanımı, beslenme alışkanlıkları ve kan şekeri kontrolüne ilişkin bilgileri yetersizdir. Katılımcılar ilaçlarını genellikle düzenli kullansa da, ilaç etkileşimleri farkındalığı düşüktür. Sağlık profesyoneli takibi sınırlı, yaşam tarzı değişiklikleri ise sürdürülebilir değildir. Bu durum, tedaviye uyumu zorlaştırmakta ve ileride komplikasyon riskini artırmaktadır. Çalışma, diyabet yönetiminde eğitim temelli müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. 2025, 120 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the level of knowledge of patients with type 2 diabetes regarding the use of diabetes medications, their potential interactions with food and other drugs, and their role in blood glucose regulation. Material and Method: This study was designed as a descriptive cross-sectional study. A questionnaire was used to collect data on patients' medication use, dietary habits, knowledge about drug and food interactions, and awareness of blood glucose regulation. Both quantitative and qualitative methods were used for data analysis. Results: According to the findings, most participants reported using diabetes medications regularly. However, only a few had knowledge about food-drug interactions. While more than half were aware of their target blood glucose levels, regular follow-up with healthcare professionals was limited. Qualitative data revealed that some patients had adopted a diabetic lifestyle, whereas others struggled to do so. Conclusion: This study reveals that individuals with type 2 diabetes have insufficient knowledge regarding medication use, dietary habits, and blood glucose control. Although most participants reported taking their medications regularly, awareness of drug interactions remains low. Follow-up by healthcare professionals is limited, and lifestyle changes are not sustainable. This situation hinders treatment adherence and increases the risk of complications in the long term. The study highlights the importance of education-based interventions in diabetes management. 2025, 120 Pages