Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının zona aşıları hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının araştırılması: İzmir örneği
Examination of the knowledge levels and attitudes of family physicians and family health care workers about herpes zoster vaccines: İzmir example
  1. Tez No: 960097
  2. Yazar: BERAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Herpes zoster, zona aşısı, bilgi düzeyi, birinci basamak, Herpes zoster, shingles, knowledge level, primary care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma; İzmir ilinde çalışmakta olan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışalanlarının zona aşıları hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının araştırılması amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Kesitsel çalışmamıza İzmir ilinde çalışan 305 aile hekimi ve 301 aile sağlığı çalışanı katılımcı dâhil edildi. Katılımcılara ilk olarak anket başlangıcında çalışma hakkında bilgi verildi ve katılımcıların online onamı alındı. Veri toplama aracı olarak katılımcılara ilgili literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanmış 33 sorudan oluşan“Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının Zona Aşıları Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Tutumlarının Araştırılması Anketi”online olarak uygulandı. Etik kurul onayı alındıktan ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nden gerekli izinler tamamlandıktan sonra çalışmaya başlandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan 606 kişinin 190'ı (%31,4) erkek, 416'sı (%68,6) kadındır. Yaş ortalaması 43,74 ± 10,09 yıldı. Araştırmamızda sağlık çalışanlarının zona aşısı hakkında bilgi düzeylerinin ve tutumlarının düşük seviyelerde olduğu saptanmıştır. Özellikle zona aşılarının türleri, endikasyonları, uygulama aralıkları, hedef yaş grupları, kontraendikasyonları ve etkinlik oranları gibi kritik bilgilerin çoğunlukla eksik veya yanlış olarak bilindiği belirlenmiştir. Katılımcılar“Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının Zona Aşıları Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Tutumlarının Araştırılması: İzmir Örneği”anketindeki bilgi düzeyi ölçen sorulara verdikleri doğru yanıtlara göre değerlendirildiğinde; cinsiyet, meslek, yaş, aile hekimliği uygulamasındaki çalışma süresi, çalışma yeri, zona hastalığı geçirme durumu, zona aşılarıyla ilgili eğitimi katılma durumuna göre bilgi düzeylerinde anlamlı farklılıklar saptandı. Bilgi düzeyi ile meslekte çalışma süresi arasında ise anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Erişkinlerin aşılama oranlarının arttırılması, yaşa bağlı etkinliğini kaybeden çocukluk çağı aşılarıyla birlikte, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve bunların yol açabileceği komplikasyonlarının azaltılması neticesinde sağlıklı yaşlanma yaklaşımını gerçekleştirmenin kilit rol oynayıcısıdır. Zona aşılarını çalışmamıza katılan birinci basamak hizmet sunucuları büyük oranda hastalarına önermemektedirler. Dikkat çekici bir diğer unsur ise rekombinant zona aşısı hakkında bilgi sahibi olan katılımcı oranın düşük olmasıdır. Bu düşük bilgi düzeyi ve tutumu zona aşılarının toplumda yaygınlaştırılmasının önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the knowledge levels and attitudes of family physicians and family health workers working in the province of Izmir regarding herpes zoster vaccines. Methods: A total of 305 family physicians and 301 family health workers working in the province of Izmir were included in ourcross-sectional study. At the beginning of the survey, participants were informed about the study and gave their consent online. As the data collection tool, a 33-item questionnaire titled“Exemination of the Knowledge Levels and Attitudes of Family Health Workers About Herpes Zoster Vaccines: Izmir Example”, developed by the researchers in line with there levant literature, was administered online. The study commenced after obtaining approval from the ethics committee and securing the necessary permissions from the Izmir Provincial Health Directorate. Results: Of the 606 participants in our study, 190 (31.4%) were male and 416 (68.6%) were female. The mean age was 43.74 ± 10.09 years. In our study, health care professionals were found to have low levels of knowledge and unfavorable attitudes regarding the herpes zoster vaccine. Specifically, critical in formation such as vaccine types, indications, administration intervals, target age groups, contraindications, and efficacy rates was often incomplete or inaccurately known. Participants were evaluated based on the number of correct responses they provided to the knowledge-basedquestions in the“Exemination of the Knowledge Levels and Attitudes of Family Physicians and Family Health Workers About Herpes Zoster Vaccines.”Statistically significant differences in knowledge levels were observed according to gender, profession, age, duration of work in family medicine practice, work place setting, history of herpes zoster infection, and participation in training related to zoster vaccines. However, no significant difference was found between knowledge level and overall duration of professional experience. Conclusion: Increasing adult vaccination rates plays a key role in achieving healthy aging by preventing infectious diseases and reducing their associated complications, particularly in conjunction with childhood vaccines that lose efficacy with age. The majority of primary care providers participating in our study reported that they do not routinely recommend herpes zoster vaccines to their patients. Another notable finding was the low proportion of participants who were aware of there combinant zoster vaccine. This insufficient knowledge and negative attitude constitute a significant barrier to the wides preadimplementation of herpes zoster vaccination in the general population.