İhsan Oktay Anar'ın Tiamat adlı romanının söz varlığı
The lexical richness of vocabulary in Ihsan Oktay Anar's novel Tiamat
- Tez No: 960253
- Danışmanlar: DR. NESRİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İhsan Oktay Anar, Tiamat, söz varlığı, deyim, ikileme, İhsan Oktay Anar, Tiamat, vocabulary, idiom, reduplication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Bu çalışma, İhsan Oktay Anar'ın Tiamat adlı romanının söz varlığını incelemeyi amaçlamaktadır. Romanın dil zenginliğini ortaya koymak için gramatikal dizin hazırlanmış; eserde yer alan kelimelerle birlikte deyimler, ikilemeler, kalıp sözler, kalıplaşmış sözler, terimler ve diğer söz varlığı öğeleri analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde, sözcüklerin metin içindeki kullanım sıklıkları tespit edilerek istatistiksel verilerle desteklenmiştir. Ayrıca, Tiamat'ın söz varlığının genel üslubu ve dil anlayışıyla olan ilişkisi incelenmiş, romanın Türk dili açısından taşıdığı önem vurgulanmıştır. Çalışmanın, Tiamat'ın dilsel yapısını anlamaya ve edebî eserlerin söz varlığı açısından taşıdığı değeri vurgulamaya katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the vocabulary of İhsan Oktay Anar's novel titled Tiamat. To reveal the linguistic richness of the novel, a grammatical index has been prepared; along with the words in the work, idioms, reduplications, fixed expressions, stereotyped words, terms, and other vocabulary items have been analyzed. In the research process, the frequency of word usage within the text has been determined and supported by statistical data. Furthermore, the relationship between Tiamat's vocabulary and its general style and language understanding has been examined, and the importance of the novel for the Turkish language has been emphasized. The study aims to contribute to understanding the linguistic structure of Tiamat and to highlight the value that literary works possess in terms of their vocabulary.