The relationshi̇p between religious coping and psychological well-being in individuals with COVID-19 examination
COVİD-19 geçiren bireylerde dini başa çıkma ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 960295
  2. Yazar: ZEYNEP SEMERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemic, COVID-19, Psychological Well-Being, Religious Coping, Religious Coping Methods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünya genelinde etkili olmuş olan COVİD-19 çok sayıda insanın ölümüne neden olmuştur. Virüsün neden olduğu korku, panik, kısıtlamalar nedeniyle insanlar psikolojik anlamda sıkıntılar yaşamışlardır. Bu çalışmanın amacı ise COVID-19 Geçiren bireylerde dini başa çıkma ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evreni İstanbul ili Başakşehir ilçesidir. Çalışma grubu ilçe içerisinde ikamet eden Diyanet İşleri Başkanlığına Bağlı Kur'an Kurslarında COVID-19 geçirmiş öğrenciler, yakınları ve ilçe içerisinde COVID-19 tanısı almış bireylerdir. Çalışma kapsamında veri toplama araçları olarak demografik bilgilerin yer aldığı bilgilendirilmiş gönüllü olur formu, Dini Başa Çıkma Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Verileri analizi için SPSS 22 programı kullanılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediği için verilerin analizinde parametrik olmayan testler (Mann Whitney U, Kruskall Wallis H) kullanılmıştır. Araştırmanın genel sonucuna bakıldığında; Olumlu Dini Başa Çıkma puanı ile Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki görülmektedir. Olumlu Dini Başa Çıkarma puanı arttıkça, Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanı da artmaktadır. Olumsuz Dini Başa Çıkarma puanı ile Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanı arasında anlamlı ve negatif yönde bir ilişki görülmektedir. Olumsuz Dini Başa Çıkarma puanı arttıkça Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
COVID-19, which has been effective worldwide, has caused the deaths of many people. People have experienced psychological distress due to the fear, panic and restrictions caused by the virus. The aim of this study is to examine the relationship between religious coping and psychological well-being in individuals with COVID-19. In this study, the relational survey method, which is one of the quantitative research methods, was used. The population of the study is Başakşehir district of Istanbul province. The study group consists of students who have had COVID-19 in Quran Courses affiliated to the Presidency of Religious Affairs residing in the district, their relatives and individuals diagnosed with COVID-19 in the district. Within the scope of the study, informed consent form including demographic information, Religious Coping Scale and Psychological Well-Being Scale were used as data collection tools. SPSS 22 program was used for data analysis. Since the data did not show normal distribution, nonparametric tests (Mann Whitney U, Kruskall Wallis H) were used to analyze the data. When the general result of the study is examined; there is a significant and positive relationship between Positive Religious Coping score and Psychological Well-Being Scale score. As the Positive Religious Coping score increases, the Psychological Well-Being Scale score also increases. There is a significant and negative relationship between Negative Religious Coping score and Psychological Well-Being Scale score. As the Negative Religious Coping score increases, the Psychological Well-Being Scale score decreases.