Alt yapıda ideal spor yönetim modeli
Ideal sports management model in youth sports development
- Tez No: 960304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor altyapısı, antrenör görüşleri, veli görüşleri, altyapı yönetimi, Sports infrastructure, coach perspectives, parent perspectives
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde sporun tabana yayılması, sağlıklı bireylerin yetişmesi ve yetenekli sporcuların sistemli bir şekilde geliştirilmesi, etkili altyapı yönetimiyle doğrudan ilişkilidir. Spor altyapılarının işlevselliği, sadece fiziki koşullara değil, aynı zamanda yönetimsel ve eğitsel süreçlerin niteliğine de bağlıdır. Bu araştırma, ideal spor altyapı yönetim modeline ilişkin veli ve antrenörlerin görüşlerini ortaya koyarak, gelecekteki spor politikalarına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma, en az 10 yıldır altyapı sporlarında görev yapan 12 antrenör ve çocuklarını en az 2 yıldır spor altyapısına dahil eden 12 veli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmış, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; antrenörler, ideal altyapı modeli için nitelikli ve sürekli eğitilen antrenör kadrosunun yanı sıra modern tesislerin, dijital destekli eğitim süreçlerin, performans odaklı bakış açısı yerine, bütünsel gelişim odaklı yaklaşımların ve uluslararası deneyimlerin artırılması gerektiğini vurgulamışlardır. Veliler ise, altyapıların çocukların sadece fiziksel gelişimlerini değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal gelişimlerini de desteklemesi gerektiğini ifade etmiş; güvenli ortam, iletişim, psikolojik destek ve kulüp imkanları gibi unsurların önemine dikkat çekmişlerdir. Sonuç olarak, veliler ve antrenörlerin görüşleri sonunda ideal bir spor altyapı yönetim modelinde; alt yapılarda çalışan antrenörlerin nitelikli olması ve sürekli gelişmeye açık bireylerden oluşması, tesislerin güvenli ve donanımlı olmaları, çocukların performanslarının bütünsel gelişim ile değerlendirilmesi, ailelerin alt yapı sürecin bir parçası olarak kabul edilip, eğitimlerle desteklenmeleri gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the widespread promotion of sports, the development of healthy individuals, and the systematic nurturing of talented athletes are directly related to effective infrastructure management. The functionality of sports infrastructures depends not only on physical conditions but also on the quality of managerial and educational processes. This study aims to contribute to future sports policies by revealing the views of parents and coaches regarding the ideal sports infrastructure management model. The research was conducted with 12 coaches who have been working in sports infrastructures for at least 10 years and 12 parents whose children have participated in these programs for at least 2 years. A phenomenological approach, one of the qualitative research designs, was adopted, and data were collected through semi-structured interview forms. According to the research findings, coaches emphasized the need for a qualified and continuously trained coaching staff, modern facilities, digitally supported educational processes, development-oriented rather than performance-based approaches, and increased international experiences. Parents stated that sports infrastructures should support not only the physical but also the psychological and social development of children. They also highlighted the importance of a safe environment, effective communication, psychological support, and club facilities. In conclusion, an ideal sports infrastructure management model becomes sustainable not only through technical competencies but also through a structure based on family support, an education-oriented approach, and a focus on holistic development.