Multipl skleroz tanılı hastalarda lezyon lokalizasyonu ve yükü ile nöropatik ağrı ve yorgunluk değerlendirme ölçeğinin ilişkisi
The relationship between lesion localization and burden with neuropathic pain and fatigue assessment scale in patients diagnosed with multiple sclerosis
- Tez No: 960335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ACIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Kronik Ağrı, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Merkezi Sinir Sistemi, Multipl Skleroz, Nöropatik Ağrı, Yorgunluk, Central Nervous System, Chronic Pain, Depression, Fatigue, Magnetic Resonance Imaging, Multipl Sclerosis, Neuralgia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Amaç: Multipl skleroz (MS), santral sinir sisteminde demiyelinizasyon ve nöroinflamasyona neden olan kronik, otoimmün bir hastalıktır. Yorgunluk ve kronik ağrı, MS hastalarında yaşam kalitesini etkileyen başlıca semptomlar arasında yer alır. Bu çalışmada, MS tanılı hastalarda lezyonların lokalizasyonu ve yükü ile nöropatik ağrı ve yorgunluk şiddeti arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Yorgunluk ve/veya duyu semptomlarıyla Demiyelinizan Hastalıklar polikliniğine başvuran toplam 46 MS hastası çalışmaya dahil edildi. Değerlendirmelerde, MS'e özgü Nörolojik Yorgunluk İndeksi (NFI-MS), Beck Depresyon Envanteri (BDI), S-LANSS (Self-report Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs/Nöropatik Semptom ve Belirtilerin Kendi Kendine Uygulanan Leeds Değerlendirmesi) anketi ve Kantitatif Duyusal Testler (QST) kullanıldı. Hastaların son kraniyal, servikal spinal ve torakal spinal MR görüntüleri lezyon lokalizasyonu ve T2 lezyon yükü açısından incelendi. Son üç ay içindeki tam kan sayımı, tiroid fonksiyon testleri, B12 vitamini, demir, D vitamini ve C Reaktif Protein (CRP) düzeyleri yorgunluğun sekonder nedenlerini dışlamak amacıyla değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 46 hasta (33 kadın, 13 erkek; yaş ortalaması 34,8±10,5 yıl) dahil edildi. İnfratentorial lezyonların varlığı daha yüksek S-LANSS skorlarıyla anlamlı şekilde ilişkilendirilmiştir, bu da daha şiddetli nöropatik ağrıyı göstermektedir (p=0,025). MR'da dokuzdan fazla T2 hiperintens lezyonu olan hastalarda, yorgunluk skorları (p=0,004) ve depresyon skorları (p=0,047) anlamlı şekilde daha yüksekti. Biyokimyasal parametrelerle yorgunluk veya depresyon skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: MS hastalarında infratentoryal lezyon tutulumu nöropatik ağrıya katkıda bulunabilirken, yüksek T2 lezyon yükü artmış yorgunluk ve depresif semptomlarla ilişkili görünmektedir. Bu bulgular, MS ile ilişkili semptomların klinik değerlendirilmesinde lezyon lokalizasyonunun kritik rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Multiple sclerosis (MS) is a chronic, autoimmune disease that causes demyelination and neuroinflammation in the central nervous system (CNS). Fatigue and chronic pain are among the primary symptoms that affect the quality of life in patients with MS (PwMS). This study aimed to evaluate the relationship between lesion location and burden with neuropathic pain and fatigue severity in PwMS. Materials and Methods: A total of 46 PwMS presenting with fatigue and/or sensory complaints were recruited from a demyelinating diseases outpatient clinics. Assessments included the Neurological Fatigue Index for MS (NFI-MS), Beck Depression Inventory, S-LANSS questionnaire, and Quantitative Sensory Testing (QST). Last cranial, cervical, and thoracic MRI scans were obtained and reviewed for lesion location and T2 lesion burden. Laboratory findings (CBC, vitamin B12, iron, vitamin D, CRP) within three months were examined to exclude secondary causes of fatigue. Results: The study included 46 patients (33 female, 13 male; mean age 34,8±10,5 years). The presence of infratentorial lesions was significantly associated with higher S-LANSS scores, indicating more severe neuropathic pain (p=0,025). Patients with more than nine T2 hyperintense lesions had significantly higher fatigue scores (p=0,004) and depression scores (p=0,047). No significant correlations were found between biochemical parameters and fatigue or depression scores (p>0,05). Conclusions: Infratentorial lesion involvement may contribute to neuropathic pain in PwMS, whereas a higher T2 lesion burden appears to be associated with increased fatigue and depressive symptoms. These findings highlight the critical role of lesion localization in the clinical assessment of MS-related symptoms.