İngilizce öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecindeki sınıf içi etkileşimsel yetilerinin gelişimine yönelik kç odaklı bir model geliştirilmesi
The development of a ca-based model for pre-service EFL teachers' cic growth during teaching practicum
  1. Tez No: 960382
  2. Yazar: İBRAHİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmenlik uygulaması, sınıf içi etkileşimsel yeti, İngilizce öğretmeni yetiştirme programı, sınıf söylemi, sınıf etkileşimi, teaching practicum, classroom interactional competence, English language teacher training program, classroom discourse, classroom interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 446
Özet
Amaç: Öğretmenlik uygulaması olgusunu öğretmen adayı gelişimi üzerine etkisini etkileşim (interaction) ölçeğinde incelemeye alan bu çalışma, söylemsel (discursive) ve zamansal (timeline) yaklaşım üzerine temellendirilmiş video destekli bir modelle İngilizce öğretmeni adaylarının ikinci dil sınıf etkileşimine dair farkındalıklarını artırmayı ve Sınıf İçi Etkileşimsel Yeti (SEY) gelişimlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Metodolojik boyutu nitel paradigma kapsamındaki bütüncül vaka yaklaşımının ve etnografik perspektifin oluşturduğu bu çalışmada, spesifik olarak Konuşma Çözümlemesi ve Etkileşimsel Etnografi birleşiminden oluşan Zamanlama Odaklı Söylem Analizi (Discursive Timeline Analysis) yaklaşımıyla altı katılımcı öğretmen adayının İngilizce öğretmenlik uygulaması sürecindeki SEY gelişimleri analiz edilmiştir. Süreç boyunca gerçekleştirilen katılımcı grubu ve diğer paydaş (uygulama akademisyeni ve ikinci-dönem uygulama öğretmeni) görüşmeleri, öğretmen adaylarının gerçekleştirdiği derslerin video kayıtları ve uygulama akademisyeninin saha notları analizin veri kaynağını oluşturmuştur. Bulgular: Uygulama öncesi, esnası ve sonrası yürütülen görüşmeler, adaylar ve diğer paydaşların uygulanan modeli ve modelin bileşenlerini genel anlamda SEY gelişimi açısından etkili bulduklarını ortaya koymuştur. Etnografik boyutu ve görüşme bulgularını destekleyen saha notları ve ders kayıtları ise bu etkililiğin, sınıf yönetimi, materyal tasarlama, etkileşimi yönetme açısından dersin bölümlerini planlama ve yürütme, SEY kullanımı ve öğrenci katılımını teşvik etme ve sağlama açılarından belirginleştiğini göstermiştir. Modelin temel bileşenlerini oluşturan“video-kayıt dersler”,“akran mentörlüğü”, ve“ses-kayıtlı geri bildirim”adayların etkileşimsel farkındalığını ve sosyal bir olgu olan uygulama sürecini bağlam ve söylem odaklı, iş birlikli ve koordineli yürütmelerine destek olmuştur. Aday gelişiminin yanı sıra, sürecin yürütülmesinde rol alan diğer paydaşların da süreçten mesleki anlamda ve etkili sınıf etkileşimi noktasında olumlu etkilendiği çıkarımı yapılmıştır. Sonuçlar: İlk-dönem uygulamayla karşılaştırıldığında, ders anlatım süreçleri SEY açısından daha çok zenginleşen adaylar, takip edilen ve paydaş görüşleriyle güncellenen modelin kişisel ve mesleki gelişimlerine olan katkısına ek olarak İngilizce dil öğretiminde kilit role sahip sınıf etkileşimine dair farkındalıklarının arttığı konusunda hemfikirdir. Diğer paydaş görüş ve önerileri neticesinde güncellenen modelin diğer branşlar da dahil olmak üzere öğretmenlik uygulaması sürecine dahil edilmesinin önerildiği çalışmanın sonucunda, İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarına, öğretmenlik uygulaması paydaşlarına, uygulamanın çerçevesine ve sınıf verisi ve süreç odaklı yeni çalışmalara yönelik önemli çıkarımlar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study, which examines the impact of teaching practice on pre-service teacher development on the scale of interaction, aimed to enhance pre-service English teachers' awareness of second language classroom interaction and to support their development of Classroom Interactional Competence (CIC) through a video-enhanced model based on a discursive and timeline approach. Method: Methodologically formed by the holistic case approach and ethnographic perspective within the qualitative paradigm, the study specifically analyzed the development of six participant pre-service teachers' (PST) English teaching practicum process with the approach of Discursive Timeline Analysis as a combination of Conversation Analysis and Interactional Ethnography. The participant group and other stakeholders' (university supervisor and second-term practicum cooperating teacher) interviews, the PSTs' video recorded English lesson practices, and the US's practicum field notes constituted the data source of the analysis. Findings: The interviews conducted before, during and after the implementation revealed the PSTs and other stakeholders found the model and its components to be effective in terms of CIC development. The field notes and lesson recordings supporting the ethnographic lens and the interview findings showed that this efficiency was evident in terms of classroom management, designing materials, planning and conducting parts of the lesson in terms of managing interaction, using CIC, and supporting and ensuring student participation. The“video-recorded lessons”,“peer mentoring”, and“audio-recorded feedback”, which constitute the main components of the model, supported the PSTs' interactional awareness and their context- and discourse-oriented, collaborative and coordinated execution of the practicum process as a social phenomenon. Besides PST development, the findings shed light on the implication that other stakeholders of the process were also positively influenced by the process in terms of professional development and effective classroom interaction. Conclusions: Compared to the first-term practicum, the PSTs, whose lesson teaching processes were enriched by the CIC usage, agreed that the applied model, later updated with the stakeholder views, increased their awareness of classroom interaction, which has a key role in English language teaching, in addition to its contribution to their personal and professional development. Based on the concluding remarks recommending the updated model for further practicum processes, even including other branches besides English, the study provides significant implications for English language teacher training programs, stakeholders of teaching practicum, the framework of practicum, and further studies centered on classroom data and process-oriented evaluation of practicum.