Evaluation of the efficacy of physiotherapy and rehabilitation program following osteochondral allograft transplantation surgery
Osteokondral allogreft transplantasyon cerrahisi sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 960526
  2. Yazar: YAĞMUR ORTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUĞÇE ÇİL SERTÖZ, PROF. DR. GÖKHAN MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteokondral allogreft transplantasyonu, kıkırdak hasarı, rehabilitasyon, fizyoterapi, diz eklemi, Osteochondral allograft transplantation, cartilage injury, rehabilitation, physiotherapy, knee joint
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, diz ekleminde kıkırdak lezyonu bulunan hastalarda osteokondral allogreft (OCA) transplantasyonuna eşlik eden yapılandırılmış bir postoperatif fizyoterapi programının klinik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmektir. OCA transplantasyonu kıkırdak onarımı için umut verici bir cerrahi yöntem olarak öne çıkmasına rağmen, standardize edilmiş bir rehabilitasyon protokolü henüz oluşturulmamıştır. Ocak 2023 ile Haziran 2025 tarihleri arasında, yaş ortalaması 31,25 ± 8,09 olan 12 hasta (8 erkek, 4 kadın) taze OCA transplantasyonu geçirmiş ve kriyoterapi (Game Ready), elektroterapi, terapötik egzersiz ve bantlama uygulamalarını içeren kapsamlı bir fizyoterapi programına katılmıştır. Greftler, eklem cerrahisi öyküsü bulunmayan ve kıkırdak yapısı sağlıklı olan, 18–35 yaş aralığındaki kadavralardan ölüm sonrası 24 saat içinde elde edilmiştir. Hastalara cerrahi sonrası ilk 2 ay boyunca hastane ortamında yoğun bir fizyoterapi programı uygulanmış; ardından 1 yıl boyunca aylık kontrollerle uzaktan izlem yapılmış ve kişiye özel egzersiz reçeteleriyle takip sağlanmıştır. Klinik değerlendirmeler; VAS, ROM ve MMT parametreleri için başlangıç ve 2. ayda, VAS, OKS, IKDC ve KOOS skorları için ise başlangıç, 6. ay ve 1. yılda gerçekleştirilmiştir. Tüm klinik sonuç ölçütlerinde anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Ağrı düzeyi (VAS), başlangıçta 6,33 ± 1,15 iken 1. yılda 0,08 ± 0,28'e düşerek anlamlı azalma göstermiştir (p < 0.001). Fonksiyonel ölçütlerde de belirgin artışlar kaydedilmiştir (IKDC: +43,90 ± 12,02, KOOS: +40,58 ± 12,54, OKS: +11,08 ± 4,18; tümü p < 0,001). 2. ayda eklem hareket açıklığında (ROM) anlamlı artış (p = 0,013) gözlenmiş; kas kuvvetinde (MMT) artış olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0,083). 12. ay ve sonrasında yapılan MRI görüntülemelerinde greft başarısızlığına dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Aşamalı bir rehabilitasyon programı ile uygulanan OCA nakli, özellikle ilk altı ay içinde ağrı, fonksiyon ve kas gücünde anlamlı iyileşmeler göstermiştir. Ameliyat sonrası ikinci ayda genellikle tam eklem hareket açıklığı ve kas gücü elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the clinical and functional outcomes of osteochondral allograft (OCA) transplantation supported by a structured postoperative physiotherapy program in patients with knee cartilage lesions. While OCA transplantation is a promising approach for cartilage repair, a standardized rehabilitation protocol remains lacking. Between January 2023 and June 2025, 12 patients (mean age: 31.25 ± 8.09 years; 8 males, 4 females) underwent fresh OCA transplantation and participated in a comprehensive physiotherapy program including cryotherapy (Game Ready), electrotherapy, therapeutic exercise, and taping. All grafts were harvested from donors aged 18–35 years with healthy cartilage, within 24 hours postmortem. Patients received an intensive in-hospital physiotherapy program for the first two months postoperatively, followed by remote monitoring for up to one year through monthly evaluations and personalized home exercise prescriptions.Clinical assessments were conducted at baseline and at multiple postoperative time points: VAS, ROM, and MMT were evaluated at baseline and 2 months; VAS, OKS, IKDC, and KOOS were assessed at baseline, 6 months, and 1 year. Significant improvements were observed across all clinical outcome measures. Pain levels (VAS) decreased significantly from 6.33 ± 1.15 at baseline to 0.08 ± 0.28 at 1 year (p < 0.001), and functional scores improved markedly (IKDC: +43.90 ± 12.02, KOOS: +40.58 ± 12.54, OKS: +11.08 ± 4.18; all p < 0.001). ROM showed a significant increase at 2 months (p = 0.013), while improvements in MMT did not reach statistical significance (p = 0.083). MRI scans at ≥12 months revealed no graft failures. OCA transplantation combined with a phased rehabilitation program demonstrated significant improvements in pain, function, and muscle strength, particularly within the first six months. Full ROM and muscle strength were achieved by the second postoperative month.