TROPSIS (transanal opening of ıntersphincteric space) yönteminin komplike anal fistüllerde etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the TROPIS (transanal opening of intersphincteric space) technique in complex anal fistula
  1. Tez No: 960817
  2. Yazar: BETÜL OHTAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SUNGURTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: komplike anal fistül, TROPIS, sfinkter koruyucu cerrahi, nüks, kontinans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Komplike anal fistüller, tarihte cerrahların konumunun belirlenmesine katkı sunmuş olaylar dizisini takiben, kriptoglandüler teoriye dayanan karmaşık bir patofizyolojik mekanizmaya sahip olup, nüksü önlemek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sınıflandırma ve tedaviyi bir bütün olarak yönetmemiz gereken bir hastalık sürecidir. Nispeten yeni bir prosedür olan TROPIS ile intersfinkterik boşluğa transanal yolla ulaşıp açılmasını sağlayarak fistülün etken patojenlerini ortadan kaldırılırken, inkontinans riskinin en aza indirgenmesini hedefledik. 2022 Ocak – 2025 Ocak tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya kriterleri sağlayan toplam 44 hasta dahil oldu. Komplike anal fistül nedeniyle TROPIS yöntemi ile opere edilen hastalar; postoperatif 1.günde taburcu edilmiş, ilk üç ay ayda bir, iyileşme tamamlandıktan sonra 6 aylık takip sürelerinde yara iyileşmesi, akıntı varlığı, epitelizasyon, komplikasyon gelişme durumları değerlendirilmiştir. Hastaların %77.3'ü erkek, %22.7'si kadın olup; ortalama yaş 44.66 ± 11.6, VKİ ise 29.7±4.7 hesaplandı. İyileşme süresi ortalama 2.1 ay idi. Fistülleri sınıflandırdığımızda; %72.7'si transsfinkterik, %22.7'si intersfinkterik ve %4.5'i ekstrasfinkterik fistül yapısına sahipti. Hastaların %86.4'ü (38 hasta) olağan süreçte iyileşmiş, %13,6'sında iyileşme süresi uzayıp akıntı, epitelizasyonda gecikme, rektal ağrı gibi şikayetleri oldu. Hastaların 6 aylık takipleri sonucunda %70.5'inde (31 hasta) iyileşme süreci tamamlanarak nüks gözlenmedi, %29,5'inde nüks gelişti. Gaz kaçırma şikayeti olan bir hasta mevcut olup, kontinansı normal olan hasta oranı %97.7 olarak tespit edildi. Değişkenler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde traktus sayısı arttıkça yara iyileşmesi sürecinin uzadığı tespit edildi (p:0.006). TROPIS yönteminin komplike anal fistüllerde, kontinansı koruyucu etkinliği yüksek, tedavi effektivitesi literatürle uyumlu olarak iyi seviyede olduğu gözlendi. Traktus sayısının artması, atnalı fistüller gibi fistül kompleksivitesinin arttığı olgularda nüks gelişimi ve iyileşme sürecinin de uzadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Complex anal fistulas represent a challenging disease process, characterized by a sophisticated pathophysiology rooted in the cryptoglandular theory, which has evolved alongside historical advancements in surgical understanding. Effective management requires an integrated approach to classification and treatment, with the dual goals of preventing recurrence and minimizing complications. The TROPIS (Transanal Opening of the Intersphincteric Space) technique, a relatively novel surgical method, aims to eliminate pathogenic agents by transanally opening the intersphincteric space, while preserving sphincter function and reducing the risk of incontinence. In this study, 44 patients meeting the inclusion criteria were treated with the TROPIS technique for complex anal fistula at Pamukkale University between January 2022 and January 2025. Patients were discharged on postoperative day one and monitored monthly for the first three months, followed by biannual follow-ups after complete healing. Outcomes assessed included wound healing, presence of discharge, epithelialization, and complication rates. The cohort comprised 77.3% male and 22.7% female patients, with a mean age of 44.66 ± 11.6 years and a mean BMI of 29.7 ± 4.7. The average healing time was 2.1 months. Fistula types were classified as transsphincteric (72.7%), intersphincteric (22.7%), and extrasphincteric (4.5%). Uneventful healing occurred in 86.4% of patients, while 13.6% experienced delayed healing, with symptoms such as persistent discharge, delayed epithelialization or rectal pain. At six-month follow-up, 70.5% of patients achieved complete healing without recurrence, whereas 29.5% experienced recurrence. One patient reported gas incontinence, resulting in an overall continence preservation rate of 97.7%. Statistical analysis demonstrated a significant association between the number of fistula tracts and prolonged healing time (p = 0.006). In conclusion, the TROPIS technique demonstrates high continence-preserving efficacy and favorable therapeutic outcomes in the treatment of complex anal fistulas. Increased fistula complexity, such as a higher number of tracts or horseshoe configurations, was associated with longer healing times and higher recurrence rates. These findings support the role of TROPIS as an effective sphincter-sparing option in the surgical management of complex anal fistulas. Keyword: complex anal fistula, TROPIS, sphincter-sparing surgery, recurrence, continence.