Butik pastacılıkta kremalı pasta üretim süreçlerinin analizi: Nitel bir araştırma
Analysis of cream cake production processes in boutique pastry: A qualitative research
  1. Tez No: 960945
  2. Yazar: TUĞBA KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FERHAN NİZAMLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pastacılık, Butik Pastacılık, Krema, Kremalı Pasta, Üretim Süreçleri, Patisserie, Boutique Patisserie, Cream, Cream Cake, Production Processes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz rekabetçi gıda sektöründe, kişiselleştirilmiş ve sanatsal yaklaşımlarla öne çıkan butik pastacılık, tüketicilerin artan beklentilerini karşılamada kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda bu çalışma, butik pastacılık sektörünün temel taşlarından biri olan kremalı pasta üretim süreçlerinin derinlemesine analizini yaparak, operasyonel etkinliği ve verimliliği artırmaya yönelik stratejiler geliştirmeyi hedeflemektedir. Nitel araştırma deseniyle yürütülen çalışmada, butik pastacılık alanında faaliyet gösteren 21 kadın girişimciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler MAXQDA yazılımı kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular, kremalı pasta üretim süreçlerinin“kek hazırlığı”,“krema hazırlığı”,“dinlendirme”,“katman yerleştirme”ve“süsleme teknikleri”gibi birbirini tamamlayan aşamalardan oluştuğunu göstermektedir. Katılımcılar, özellikle malzeme kalitesi, hijyen standartları ve doğru teknik ekipman kullanımının (stand mikser, pasta sıvama standı) ürün kalitesi ve operasyonel verimlilik üzerindeki kritik etkisini vurgulamışlardır. Ayrıca yüksek katlı pastaların taşınması ve kremanın sıcak havalardaki stabilitesi gibi zorluklar da tespit edilmiştir. İnovasyon, sosyal medya trendlerinin takibi ve müşteri geri bildirimlerinin dikkate alınmasıyla şekillenirken, sürdürülebilirlik çabaları mevsimsel ve yerel ürün kullanımına odaklanmaktadır. Gelecek hedefleri arasında ürün çeşitliliğini artırma, markalaşma ve devlet desteği beklentisi yer almaktadır. Müşteri memnuniyeti, kişiye özel tasarımlar ve geri bildirim mekanizmalarıyla sağlanmaktadır. Bu çalışma, butik pastacılık sektörünün mevcut durumuna kapsamlı bir bakış sunarak, sektördeki gelişim alanlarına ve girişimcilere yönelik pratik önerilere zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive food sector, boutique patisserie, distinguished by its personalized and artistic approaches, plays a critical role in meeting consumers' rising expectations. In this context, this study aims to develop strategies for enhancing operational efficiency and productivity by thoroughly analyzing the cream cake production processes, which form a cornerstone of the boutique patisserie industry. Conducted with a qualitative research design, the study involved semi-structured interviews with 21 women entrepreneurs operating in the boutique patisserie field, and the collected data were analyzed using MAXQDA software. The findings indicate that cream cake production processes comprise complementary stages such as“cake preparation,”“cream preparation,”“resting,”“layering,”and“decoration techniques.”Participants emphasized the critical impact of material quality, hygiene standards, and the use of appropriate technical equipment (stand mixer, cake decorating turntable) on product quality and operational efficiency. Furthermore, challenges such as transporting multi-tiered cakes and the stability of cream in hot weather were identified. Innovation is shaped by following social media trends and incorporating customer feedback, while sustainability efforts focus on the use of seasonal and local products. Future goals include increasing product variety, branding, and an expectation of government support. Customer satisfaction is ensured through personalized designs and feedback mechanisms. This study offers a comprehensive overview of the current state of the boutique patisserie sector, laying the groundwork for identifying areas of development within the industry and providing practical recommendations for entrepreneurs.