Sağlık turizmi kapsamında sosyal medya uygulamaları- Almanya ve Türkiye karşılaştırması
Social media applications in health tourism - comparison between Germany and Turkey
- Tez No: 960964
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN NARDALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Kuruluşu, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Health, Healthcare Organisation, Digital Marketing, Social Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Almanya ve Türkiye'de bulunan sağlık kuruluşlarının dijital pazarlama ekseninde sosyal medya hesaplarını kullanım şekillerini ortaya çıkarmanın amaçlandığı çalışmada, rekabetçi benchmarking uygulamak amacıyla içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre Türkiye'de bulunan sağlık kuruluşlarının daha yüksek takipçi sayısına sahip olduğu ve paylaşım sıklığı bakımından Almanya'da bulunan sağlık kuruluşlarından daha yüksek orana sahip olduğu tespit edilmiştir. Her iki ülkenin de daha çok bilgilendirici paylaşımlar yaptığı ve devamında doğrudan sağlık hizmetine yönelik paylaşımlara ağırlık verdiği tespit edilmiş olup; etkileşim durumlarında Almanya'da bulunan sağlık kuruluşlarının daha yüksek yorum ortalamasına sahip olduğu tespit edilmiştir. Türkiye' de bulunan sağlık kuruluşlarının ise beğeni sayısı bakımından daha yüksek orana sahip olduğu, hashtag kullanımı her iki ülkenin de birbirine yakın oranlarda olduğu ve mention kullanımında Almanya'da bulunan sağlık kuruluşlarının daha yüksek mention kullanım oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre Türkiye'de bulunan sağlık kuruluşları için yüksek etkileşim oranlarını koruma ve etkileşim kalitesini artırma, hashtag ve mention kullanım stratejilerini geliştirme ve hedef kitleye yönelik paylaşım stratejileri geliştirme önerileri sunulmuştur. Almanya'da bulunan sağlık kuruluşları için ise takipçi sayısını artırma bakımından daha dikkat çekici içerikler hazırlama ve farklı dillerde paylaşım stratejileri ile daha fazla kitleye ulaşma konusunda öneriler sunulmuştur. İki ülke için ortak öneri olarak ise, kullanılan sosyal medya platformlarının kullanıcı kitlesine yönelik içerikler hazırlama, gündemi takip ederek etkileşim düzeylerini bu yönde hazırlanacak içeriklerle sürekli analiz etme ve sağlık hizmetleri noktasında gelişen acil veya anlık durumlara yönelik alınan aksiyonların sosyal medya hesaplarından etkin şekilde aktarılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The In the study, which aims to reveal the ways in which healthcare organizations in Germany and Turkey use social media accounts in the axis of digital marketing, the content analysis method was used to conduct competitive benchmarking. According to the results of the study, it was determined that healthcare institutions in Turkey have a higher number of followers and have a higher frequency of sharing than healthcare institutions in Germany. It was found that both countries published more informative posts and then focused on posts directly related to healthcare services; and it was found that healthcare institutions in Germany had a higher average of comments in terms of interaction. Healthcare organisations in Turkey were found to have a higher rate of likes, the use of hashtags was found to be close in both countries, and healthcare organisations in Germany had a higher rate of mentions when using mentions. According to the findings of the study, recommendations were made for healthcare institutions in Turkey to maintain high interaction rates and increase the quality of interaction, improve the strategies of using hashtags and mentions, and develop sharing strategies for the target audience. For healthcare organisations in Germany, suggestions were made to prepare more remarkable content to increase the number of followers and reach more audiences with sharing strategies in different languages. As a common recommendation for both countries, it is suggested to prepare content for the user clientele of the social media platforms used, to follow the agenda and constantly analyse the interaction levels with the content to be prepared in this direction, and to effectively communicate the actions taken in emergencies or immediate situations that develop in relation to health services through social media accounts.