Cerrahi hastalarının sağlık okuryazarlık düzeyleri ve sosyal destekalgıları ile taburcu olmaya hazır olmaları arasındaki ilişki
Health literacy levels and social support of surgery patientsthe relationship between their perceptions and their readiness for discharge
  1. Tez No: 960987
  2. Yazar: MEHMET AKYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi hastaları, hemşire, sağlık okuryazarlığı, sosyal destek algısı, taburcu olmaya hazır olma, Surgical patients, nurse, health literacy, perception of social support, readiness for discharge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı cerrahi hastalarının sağlık okuryazarlık düzeyleri ve sosyal destek algıları ile taburcu olmaya hazır olmaları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu ilişki arayıcı araştırma, Şubat 2025 - Mayıs 2025 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesinin cerrahi servisinde yatan 275 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmaya iletişim ve işbirliğine açık, 18 ile 65 yaş aralığında, bilişsel ve mental problemi olmayan, araştırmaya katılmaya gönüllü cerrahi hastaları dahil edildi. Verilerin toplanmasında bilgi formu, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Taburcu Olmaya Hazır Olma Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan cerrahi hastalarının yaş ortalaması 43,09±14,17 yıldır. Hastaların % 61,8'inin daha önce ameliyat öyküsü olduğu tespit edildi. Hastaların sağlık okuryazarlık düzeyleri ortalamanın üzerinde (36,44±8,06), sosyal destek algıları yüksek (62,03±16,69) olduğu belirlendi. Hastaların taburcu olmaya hazır olmadıkları (6,94±2,11) bulundu. Cerrahi hastalarının sağlık okuryazarlığı düzeyi (r=0,310, p=0,001) ve sosyal destek algıları (r=0,180, p=0,003) ile taburcu olmaya hazır olmaları arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edildi. Sonuç: Cerrahi hastaların sağlık okuryazarlık düzeyleri ve sosyal destek algıları yükseldikçe taburcu olmaya hazır olma durumlarının da arttığı sonucuna ulaşıldı. Bu sonuca göre tüm cerrahi hastalarına hastaneye yattığı andan itibaren bireyselleştirilmiş taburculuk eğitiminin verilmesini, taburculuk planlaması yapılırken hastaların sağlık okuryazarlık düzeylerinin ve sosyal destek algılarının da değerlendirilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study is to determine the relationship between surgical patients' health literacy levels and perceptions of social support and their readiness for discharge. Material and Methods: This correlational study was conducted with 275 patients hospitalized in the surgical ward of a training and research hospital between February 2025 and May 2025. The study included surgical patients who were open to communication and collaboration, between the ages 18 and 65, had no cognitive or mental health problems, and volunteered to participate. Data were collected using an information form, the Turkish Health Literacy Scale-32, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Readiness for Hospital Discharge Scale. Results: The mean age of surgical patients participating in the study was 43.09±14.17 years. 61.8% of the patients had a history of previous surgery. It was determined that the patients' health literacy levels were above average (36.44±8.06) and their perception of social support was high (62.03±16.69). It was found that patients were not ready for discharge (6.94±2.11). A positive correlation was found between surgical patients' health literacy level (r=0.310, p=0.001) and perception of social support (r=0.180, p=0.003) and their readiness for discharge. Conclusion: It was concluded that as surgical patients' health literacy levels and perceptions of social support increase, their readiness for discharge also increases. Based on this result, we recommend that all surgical patients receive individualized discharge education from the moment they are admitted to the hospital, and that patients' health literacy levels and perceptions of social support be assessed during discharge planning.