Kripto varlıkların çevresel etkileri üzerine bir analiz
An Analysis of the Environmental Impacts of Crypto Assets
  1. Tez No: 961106
  2. Yazar: KEREM ATİLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Varlıklar, Enerji Tüketimi, Çevresel Sürdürülebilirlik, Driscoll-Kraay Tahmincisi, Panel Veri, Crypto Assets, Energy Consumption, Environmental Sustainability, Driscoll-Kraay Estimator, Panel Data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
2008 yılında kripto paraların ilki olan Bitcoin, Bitcoinin blok zincir altyapısına sahip merkeziyetsiz yapısı ile devletlerin otoritelerini sarsabilecek takas yöntemi olarak gündem maddesi olmuştur. Bitcoinin yayınlanmasından birkaç yıl sonra popülerliği artarak finansal piyasalarda yerini almıştır. Aynı zamanda, bitcoine rakip olarak, bitcoinden daha hızlı, daha verimli ve daha çevreci olduğu iddialarıyla benzer altyapılara sahip Ethereum gibi diğer kripto para birimleri ortaya çıkmıştır. Yine de bitcoin, günümüzde halen kripto para piyasasının yarısından daha fazlasını oluşturmaktadır. Çevrecilik konusunda oldukça söz edilmesine rağmen, kripto paraların kullanımı ve üretimi için kullanılan elektrik tüketimi ve tüketimden kaynaklanan çevresel etkiler yeteri kadar gündemde yer almamaktadır. Küresel ısınmanın en büyük etkileyicilerinden biri olan karbondioksit emisyonu seviyesi her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu çalışmada kripto para birimlerinin üretim ve kullanım süreçlerinin doğrudan ya da dolaylı yoldan karbondioksit emisyonuna katkısı incelenecek, toplam enerji tüketimindeki yeri ile çevresel etkilerini araştırılacaktır. Bitcoin, İş Kanıtı (Proof of Work) olarak adlandırılan kripto para madencilik sistemi ile çalışmakta ve diğer kripto paralar ile kıyaslandığında daha çok enerji tüketimine sahiptir. Ethereum gibi Hisse Kanıtı (Proof of Work) olarak adlandırılan daha verimli ve az enerji tüketen altyapılara sahip kripto paralar bulunmasına rağmen, Bitcoin halen kripto para piyasasında büyük role sahiptir. Bu nedenle, kripto paraların çevresel etkileri gündemde olmaya devam etmektedir. Driscoll-Kraay tahmincisi ile yapılan analizin bulgulara göre, enerji tüketimi, bitcoin işlem hacmi ve direkt yabancı yatırımların karbondioksit emisyonu üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir etkisi vardır. Yenilenebilir enerji tüketiminin karbondioksit emisyonu üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve negatif bir etkisi vardır. Bitcoin işlem hacmi ve birincil enerji tüketiminin birlikte değerlendirildiği etkileşim katsayısı sonucuna göre, bu iki Bitcoin işlem hacmi ve birincil enerji tüketimi değişkenleri, karbondioksit emisyonları üzerinde marjinal etkisini azalttığı yönünde negatif ve istatistiki olarak anlamlı etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
In 2008, Bitcoin, the first crypto asset, came to the forefront as a means of exchange that could undermine state authority with its decentralized structure based on blockchain infrastructure. A few years after the release of Bitcoin, its popularity increased and it took its place in financial markets. At the same time, other crypto assets with similar infrastructures, such as Ethereum, emerged as competitors to Bitcoin, claiming to be faster, more efficient, and more environmentally friendly. Nevertheless, Bitcoin still constitutes more than half of the crypto asset market today. Although environmentalism is frequently discussed, the electricity consumption used for the production and use of crypto assets and the environmental impacts resulting from this consumption are not sufficiently addressed. The level of carbon dioxide emissions, one of the main contributors to global warming, continues to increase day by day. In this study, the contribution of the production and use processes of crypto assets to carbon dioxide emissions, either directly or indirectly, will be examined, and their place in total energy consumption and their environmental impacts will be investigated. Although there are other crypto assets such as Ethereum with more efficient and less energy-consuming infrastructures called Proof of Stake, Bitcoin still plays a major role in the crypto asset market. According to the findings of the analysis conducted using the Driscoll-Kraay Estimator, energy consumption, Bitcoin transaction volume, and foreign direct investment have a statistically significant and positive effect on carbon dioxide emissions. Renewable energy consumption has a statistically significant and negative effect on carbon dioxide emissions. According to the result of the interaction coefficient in which Bitcoin transaction volume and primary energy consumption are evaluated together, these two variables have a statistically significant and negative effect on carbon dioxide emissions, indicating that their marginal impact on emissions decreases.