Subklinik ve ötiroid Hashimoto tiroidit hastalarında serum Neuregulin-4 (Nrg4) ve interlökin-6 (IL-6) seviyelerinin karşılaştırılması ve klinik parametreler ile ilişkisi
Comparison of serum Neuregulin-4 (Nrg4) and interleukin-6 (IL-6) levels and their relationship with clinical parameters in patients with subclinical and euthyroid Hashimoto's thyroiditis
  1. Tez No: 961279
  2. Yazar: MUHAMMED SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NARİN NASIROĞLU İMGA, DR. NAZLI PELİN KIRKAYAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto Hastalığı, İnterlökin-6, Neuregulin-4, Subklinik Hipotiroidi, Ötiroid Hipotiroidi, Hashimoto's Disease, Interleukin-6, Neuregulin-4, Subclinical Hypothyroidism, Euthyroid Hypothyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditi, tiroid foliküler hücre kaybıyla karakterize kronik otoimmün bir hastalıktır. İnterlökin-6 (IL-6), hastalığın patogenezinde önemli rol oynarken, Neuregulin-4 (Nrg4) inflamasyon ve metabolik süreçlerle ilişkilidir. Bu çalışmada, subklinik ve ötiroid Hashimoto tiroiditi tanılı bireyler ile sağlıklı kontrollerde serum IL-6 ve Nrg4 düzeyleri karşılaştırılmış; bu belirteçlerin klinik, biyokimyasal ve ultrasonografik bulgularla ilişkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel çalışma, Haziran–Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde yürütülmüştür. Hashimoto tanısı, Anti-TPO ve/veya Anti-Tg pozitifliği ve ultrasonografi bulgularına göre konulmuş; IL-6 ve Nrg4 düzeyleri immünoassay yöntemiyle ölçülmüştür. ANOVA, Sidak testi, Ki-kare testi ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda toplam 170 katılımcının %38,2'si ötiroid, %38,2'si subklinik Hashimoto, %23,5'i ise kontrol grubundaydı. Katılımcıların %72,9'u kadın, %27,1'i erkekti. Kontrol grubunun VLDL, insülin ve HOMA-IR düzeyleri anlamlı derecede düşüktü. Subklinik Hashimoto grubunda TG ve TYG indeks düzeyleri diğer gruplara göre yüksekti. IL-6 (p = 0,45) ve Nrg4 (p = 0,61) düzeyleri gruplar arasında anlamlı fark göstermedi.IL-6; beden kitle indeksi, yağ oranı, tiroid hacmi ve GGT ile pozitif korelasyon gösterdi (p < 0,05). Ötiroid grupta Nrg4, serbest T4 (r = 0,38) ve HOMA-IR (r = 0,27) ile anlamlı ilişkiliydi. IL-6 ve Nrg4 düzeyleri ile tiroid otoantikorları, nodül sayısı ve nodül yapısı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada IL-6 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, bu belirtecin beden kitle indeksi, vücut yağ oranı, sağ tiroid lobu hacmi, isthmus kalınlığı, sağ anterior-posterior uzunluk ve GGT düzeyleri ile gösterdiği pozitif korelasyon, IL-6'nın hem tiroid morfolojisi hem de metabolik durumla ilişkili olabileceğini ortaya koymaktadır.Nrg4 düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir; ancak yalnızca ötiroid Hashimoto tiroiditi grubunda serbest T4 ve HOMA-IR ile anlamlı düzeyde pozitif ilişkiler gözlenmiştir. Bu bulgu, Nrg4'ün metabolik regülasyonun yanı sıra tiroid hormonları ile de etkileşim içinde olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Hashimoto's thyroiditis is a chronic autoimmune disease characterised by the loss of thyroid follicular cells. Interleukin-6 (IL-6) plays an important role in the pathogenesis of the disease, whereas neuregulin-4 (Nrg4) is associated with inflammation and metabolic processes. In this study, we compared serum IL-6 and Nrg4 levels in subclinical and euthyroid Hashimoto's thyroiditis patients and healthy controls and evaluated the relationship between these markers and clinical, biochemical and ultrasonographic findings. Materials and Methods: This single-centre, observational, cross-sectional study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital between June and November 2024. The diagnosis of Hashimoto's disease was based on anti-TPO and/or anti-Tg positivity and ultrasonographic findings; IL-6 and Nrg4 levels were measured by immunoassay. ANOVA, Sidak test, Chi-square test and Pearson correlation analysis were performed. Results: In our study, 38.2% of the 170 participants were euthyroid, 38.2% had subclinical Hashimoto's disease and 23.5% were in the control group. 72.9% of participants were female and 27.1% were male. VLDL, insulin and HOMA-IR levels were significantly lower in the control group. TG and TYG index levels were higher in the subclinical Hashimoto's group compared to the other groups. IL-6 (p = 0.45) and Nrg4 (p = 0.61) levels were not significantly different between groups. IL-6 was positively correlated with body mass index, fat percentage, thyroid volume and GGT (p < 0.05). In the euthyroid group, Nrg4 was significantly correlated with free T4 (r = 0.38) and HOMA-IR (r = 0.27). IL-6 and Nrg4 levels were not significantly associated with thyroid autoantibodies, nodule number and structure. Conclusions: Although there was no significant difference in IL-6 levels between the groups in this study, the positive correlation of this marker with body mass index, body fat percentage, right thyroid lobe volume, isthmus thickness, right anteroposterior diameter and GGT levels suggests that IL-6 may be related to both thyroid morphology and metabolic status.Nrg4 levels did not differ significantly between the groups; however, significant positive correlations with free T4 and HOMA-IR were observed only in the euthyroid Hashimoto thyroiditis group. This finding suggests that Nrg4 may interact with thyroid hormones as well as metabolic regulation.