Çalışanların sessiz istifalarının üretkenlik karşıtı iş davranışlarına etkisinde iş tatmininin aracılık rolü: Üretim işletmelerinde bir araştırma
The mediating role of job satisfaction in the effect of employees' silent resignation on counterproductive work behaviors: A study in manufacturing enterprises
  1. Tez No: 961333
  2. Yazar: YASEMİN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz İstifa, İş Tatmini, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Üretim İşletmeleri, Silent Resignation, Job Satisfaction, Counterproductive Behaviors, Manufacturing Enterprises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÇALIŞANLARIN SESSİZ İSTİFALARININ ÜRETKENLİK KARŞITI İŞ DAVRANIŞLARINA ETKİSİNDE İŞ TATMİNİNİN ARACILIK ROLÜ: ÜRETİM İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yasemin BULUT Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Prof. Dr. Ebru AYKAN ÖZET Bu çalışma, çalışanların sessiz istifalarının üretkenlik karşıtı iş davranışlarına etkisini ve iş tatmininin bu süreçteki aracılık rolünü incelemektedir. Sessiz istifa, çalışanların işte fiziksel olarak var olmasına rağmen, psikolojik olarak işten uzaklaşmalarını ifade eden bir olgudur, bu durum, üretkenliği olumsuz etkileyen davranışlarla doğrudan ilişkilendirilmektedir. Araştırma, üretim işletmelerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, sessiz istifanın iş tatminini olumsuz ve üretkenlik karşıtı iş davranışını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Yüksek iş tatmini, çalışanların motivasyonunu artırmakta ve sessiz istifa ile üretkenlik karşıtı iş davranışlarını azaltmaktadır. Bu çalışma, işletmelere çalışanların iş tatminini artıracak stratejiler geliştirmeleri konusunda önemli ipuçları sunmakta, ayrıca sessiz istifanın olumsuz etkilerini azaltmak için yöneticilere rehberlik etmektedir. Sonuçlar, çalışan memnuniyetinin organizasyonel verimlilik üzerindeki kritik rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF JOB SATISFACTION IN THE EFFECT OF EMPLOYEES' SILENT RESIGNATION ON COUNTERPRODUCTIVE WORK BEHAVIORS: A STUDY IN MANUFACTURING ENTERPRISES Yasemin BULUT Kayseri Üniversity Institute of Graduate Education Master Thesis, July 2025 Thesis Advisor: Prof. Dr. Ebru AYKAN ABSTRACT This study examines the effects of employees' silent resignations on counterproductive work behaviors and the mediating role of job satisfaction in this process. Silent resignation is a phenomenon that refers to employees' psychological distancing from work despite being physically present at work, and this situation is directly associated with behaviors that negatively affect productivity. The research was conducted in manufacturing enterprises. The findings show that silent resignation negatively affects job satisfaction and counterproductive work behavior positively. High job satisfaction increases employees' motivation and reduces silent resignation and counterproductive work behaviors. This study provides important clues for businesses to develop strategies that will increase employees' job satisfaction and also guides managers to reduce the negative effects of silent resignation. The results emphasize the critical role of employee satisfaction on organizational efficiency.