The possible anti-tumoral/anti-metastatic effects of BMP1 inhibitor alone or in combination with doxorubicin on metastatic breast carcinoma
- Tez No: 961336
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: BMP-1, UK-383367, Doksorubisin, Metastatik Meme Kanseri, İmmün yanıt, Tümör Mikroçevresi, BMP-1, UK-383367, Doxorubicin, Metastatic Breast Cancer, Immune response, Tumor microenvironment
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Metastatik meme kanserinde mortaliteyi azaltmada uzak organ metastazlarının önlenmesi kritik bir hedeftir. Mevcut tedaviler metastatik yayılımı engellemede yetersiz kalmakta, tedaviye direnç ve yan etkilerle sınırlanmaktadır. Meme kanseri tedavisinde yaygın kullanılan doksorubisin (DOX), tümör progresyonunu baskılasa da kardiyotoksisite ve ilaç direnci ile ilişkilidir. Metalloproteinaz olan BMP-1, tümör mikroçevresi ve ekstraselüler matriks yeniden modellemesinde rol alır ve yüksek ekspresyonu metastatik yayılımı destekleyerek kötü prognoza katkıda bulunur. Bu nedenle BMP-1 inhibitörlerinin, tümör mikroçevresini yeniden şekillendirerek metastatik yükü azaltma ve kemoterapi etkinliğini artırma potansiyeli umut vericidir. Bu çalışmada BMP-1 inhibitörü UK-383367'nin tek başına ve DOX ile kombinasyonunun farklı in vivo meme kanseri modellerinde tümör progresyonu, akciğer ve karaciğer metastaz yükü, immün hücre alt popülasyonları ve sitokin yanıtları üzerindeki etkilerinin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: BALB/c dişi farelerde 4TBM ve 4TLM hücre hatları kullanılarak oluşturulan in vivo modellerde tümör hacmi, akciğer ve karaciğer metastaz yükü, immün hücre alt popülasyonlarının dağılımı ve sitokin düzeyleri (TNF-α, IL-6, IL-10, IFN-γ) değerlendirilmiştir. Bulgular: Yalnız UK tedavisi, akciğer metastaz yükünü azaltmakta, T hücre aracılı immün yanıtı desteklemektedir. Ancak primer tümör hacmi üzerinde sınırlı etkisi olduğu gözlenmiştir. DOX'un tek başına uygulamasında tümör hacmi ve metastatik yayılım azalırken, immün yanıtın aktive olduğu belirlenmiştir. UK ve DOX kombinasyon tedavisinin tümör hacmi ve metastatik yükü en etkin şekilde azalttığı, sitotoksik T hücre yanıtını güçlendirdiği ve immünosupresif hücre popülasyonlarını azalttığı saptanmıştır. Sitokin analizlerinde, tedavi gruplarında IL-6 ve IFN-γ seviyelerinin arttığı ve IL-10 düzeylerinin bağlama bağlı değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları BMP-1'in hedeflenmesinin metastatik meme kanseri tedavisinde umut verici bir yaklaşım olduğu, UK-383367 ve DOX kombinasyonunun metastatik yayılımı azaltma ve immün yanıtı destekleme potansiyeline sahip olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preventing distant organ metastases is critical for reducing mortality in metastatic breast cancer. Current treatments are insufficient in preventing spread and are limited by resistance and side effects. Doxorubicin (DOX) suppresses tumor progression but causes cardiotoxicity and resistance. Bone morphogenetic protein-1 (BMP-1), a metalloproteinase involved in tumor microenvironment and extracellular matrix remodeling, supports metastasis and poor prognosis. BMP-1 inhibitors may reshape the tumor microenvironment, reduce metastasis, and enhance chemotherapy effectiveness. This thesis aimed to evaluate the effects of the BMP-1 inhibitor UK-383367, alone and in combination with DOX, on tumor progression, lung and liver metastasis, immune cell subpopulations, and cytokine responses in in vivo breast cancer models. Method: In vivo models were established using 4TBM and 4TLM cell lines in BALB/c female mice, and tumor volume, lung and liver metastatic burden, distribution of immune cell subpopulations, and cytokine levels (TNF-α, IL-6, IL-10, IFN-γ) were evaluated. Results: Treatment with UK alone was found to reduce the lung metastatic burden and support T cell-mediated immune responses; however, it showed limited effects on primary tumor volume. DOX alone resulted in reduced tumor volume and metastatic spread while activating the immune response. The combination treatment of UK and DOX was observed to most effectively reduce tumor volume and metastatic burden, enhance the cytotoxic T cell response, and decrease immunosuppressive cell populations. Cytokine analyses revealed that IL-6 and IFN-γ levels increased in the treatment groups, while IL-10 levels exhibited context-dependent variability. Conclusion: The results of our study demonstrated that targeting BMP-1 represents a promising approach in the treatment of metastatic breast cancer, and that the combination of UK-383367 and DOX has the potential to reduce metastatic spread and support the immune response.