Matematik öğretmenlerinin yeni nesil matematik sorularına yönelik tutumları ile matematik öğretim kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between mathematics teachers' attitudes towards new generation mathematics questions and their mathematics teaching anxiety
- Tez No: 961356
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, matematik öğretmeye yönelik kaygı, yeni nesil matematik soruları, öğretmen görüşleri, Mathematics education, anxiety about teaching mathematics, new generation mathematics questions, teachers' opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, matematik öğretmenlerinin matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeylerinin ve yeni nesil sorulara yönelik görüşlerinin açığa çıkarılması ve yeni nesil matematik sorularına ilişkin görüşleri ile matematik öğretmeye yönelik kaygılarının bazı değişkenler açısından ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Karma yöntemin benimsendiği bu çalışmanın örneklemini 120 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri“Matematik öğretmeye yönelik kaygı ölçeği”kullanılarak; nitel verileri ise“Yeni nesil matematik sorularına ilişkin öğretmen görüşleri”formu vasıtasıyla toplanmıştır. Elde edilen nicel ve nitel veriler eğitim düzeyi, mesleki kıdem, cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenlerine göre incelenmiş ve matematik öğretmenlerinin matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ve yeni nesil matematik sorularına ilişkin görüşlerinin bu değişkenler bazında uyumuna bakılmıştır. Araştırma neticesinde; matematik öğretmenlerinin gerek matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeylerinin ve gerekse yeni nesil matematik sorularına ilişkin görüşlerinin mesleki kıdem, cinsiyet, yaş ve medeni durum değişkenlerine göre farklılaşmadıkları bulgularına ulaşılmıştır. Ancak, yeni nesil sorular öğretmenler tarafından bazen karmaşık bulunmakta ve motivasyon eksikliği ile uygulama gecikmeleri yaşanmaktadır. Ayrıca, MEB kaynaklarının yetersiz olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the anxiety levels of mathematics teachers towards teaching mathematics and their views on new generation questions and to examine the relationship between their views on new generation mathematics questions and their concerns about teaching mathematics in terms of some variables. The sample of this study, in which the mixed method is adopted, consists of 120 mathematics teachers. The quantitative data of the study were determined by using the“Anxiety Scale for Teaching Mathematics”; Qualitative data were collected through the form“Teachers' opinions on new generation mathematics questions”. The quantitative and qualitative data obtained were examined according to the variables of education level, professional seniority, gender, age and marital status, and the compatibility of mathematics teachers' anxiety levels towards teaching mathematics and their views on new generation mathematics questions on the basis of these variables were examined. As a result of the research; It has been found that both the anxiety levels of mathematics teachers towards teaching mathematics and their opinions on new generation mathematics questions do not differ according to the variables of professional seniority, gender, age and marital status. However, the new generation of questions is sometimes found complex by teachers, and there is a lack of motivation and implementation delays. In addition, it was stated that the resources of the Ministry of National Education were insufficient.